Wiegje of ledikantje veilig opmaken

Een wiegje of ledikant veilig opmaken wordt in de kraamtijd door de kraamverzorgster uitgelegd. Wil je toch je alvast inlezen of alles nog even na willen lezen dan is deze pagina een goed naslagwerk.

Een babybedje, of dit nou een wiegje of een ledikant is, deze maak je altijd verkort op. Verkort opmaken houdt in dat de voeten van de baby altijd tegen het voeteneinde aan liggen. Zo kan je baby niet naar onder zakken, maar zal je baby met het hoofdje boven de dekens blijven. Goede meetpunten, het hoofdje ligt ongeveer halverwege de wieg of ledikant en het dekentje komt tot maximaal aan de schouders. 

Voor over het matrasje zijn er een aantal mogelijkheden een molton met daaroverheen een strak opgemaakte hoeslaken of met de matrasbeschermer en hoeslaken van Aerosleep. Welke keuze je hierin ook maakt, zorg dat alles strak is opgemaakt en is gladgestreken.

Op de plek waar het hoofdje ligt, leg je een hydrofiele doek. Deze vouw je in een drie hoek en vouw je om het matras heen, ook weer strak. Een hydrofiele luier is lucht doorlatend en vangt wel het spuug en kwijl op. Hierdoor hoe je niet elke dag het bedje te verschonen. De hydrofiele doek/luier vervang je wel iedere dag.

Het bedje maak je compleet met een laken en deken. Laat het lakentje iets van onder de deken door komen (+/- 20 cm) en sla deze om de deken. Maak het bedje dus verkort op. Het stuk deken wat je "over" hebt sla je onder het matrasje zodat het dekentje ook goed op zijn plek blijft liggen.

Hoe leuk het ook staat, leg niets in het bedje. Laat het bedje vrij!

Naast het kiezen voor een dekentje, wordt er ook vaak gekozen voor alleen een slaapzak. Hierbij maak je het bedje hetzelfde op, echter laat je het lakentje en dekentje achterwegen. Let wel dat je de juiste slaapzak hebt voor de juiste temperatuur. Hiervoor is de TOG in het leven geroepen, zie afbeelding

TOG waarde olifantje in het bos

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »