Vrijheid, wat betekend dit voor mij?

Het is vandaag 5 mei 2020, 75 jaar vrijheid voor ons land. We vieren deze dag thuis met beperking van onze vrijheid. Begrijp mij niet verkeerd, ik vergelijk de situatie van nu absoluut niet met de situatie van toen. Ik sta vandaag stil bij de term vrijheid en wat het voor mij betekent.

Ik ben mij er zeer van bewust dat ik bij mijn geboorte al een mate van vrijheid had die vele andere, bijvoorbeeld in andere tijden of werelddelen, niet als geboorterecht kregen. Ik ben een vrouw die leeft in 2020. Dat betekent dat ik de keuze heb om aan een carrière te werken, de keuze heb om te stemmen, de keuze heb om mij te ontwikkelen als vrouw zonder dat er een wenkbrauw omhooggaat. Ik heb niet gevochten voor mijn recht om te stemmen, ik heb niet gevochten voor vrijheid en ik heb er niet bij stil gestaan dat ik als vrouw “minder” zou kunnen zijn. 

Juist voor iedereen die ons voor is gegaan om te vechten voor onze vrijheid zijn wij het ons verplicht om ervan te genieten. Elk jaar vragen mensen zich het af waarom wij nog 2 minuten stil zijn en of 5 mei nog wel relevant is als feestdag. Dat kan ik ergens wel begrijpen, het is lang geleden en velen van ons kennen geen personen die er midden in hebben gestaan. Op 4 en 5 mei staan wij niet alleen stil bij het herdenken van de oorlog en de bevrijdingsdag. We staan stil bij het feit dat de vrijheid op een bepaald moment in onze geschiedenis is ontnomen en dat wij keihard met de wereld hebben gevochten om dit terug te krijgen. We staan stil bij vrijheid, omdat het alle andere dagen van het jaar dit als vanzelfsprekend wordt gezien.  

Wat betekend deze term “vrijheid” voor mij? Ik zie dit vanuit verschillende perspectieven. Ik sta er ook nu juist bij stil, omdat onze vrijheid is ingeperkt voor een virus. Vrijheid is voor mij verhuizen naar Utrecht als studentje en dit helemaal zelf besluiten. Ik koos zelf voor welke opleiding, stad, omgeving en welk leven ik wilde leiden. Ik sta graag stil bij het feit dat ik de vrijheid heb om te kiezen wat ik in het leven zou willen. Helaas zorgt dat ook soms voor chaos in mijn hoofd. Ik denk namelijk meteen heel groot, en bedenk mij dan ook dat alles kan.

Ik ben dankbaar dat ik hierin mijn gelijke heb gevonden. Jim is precies hetzelfde daarin als ik. Wij kiezen voor waar wij gelukkig van worden. Wij staan erbij stil en maken ook graag gebruik van die vrijheid. Ik denk dat vrijheid en gelukkig zijn hand in hand met elkaar gaan.

Voor vandaag wil ik je vragen om stil te staan bij de vrijheid die je hebt om keuzes te maken die jou gelukkig maken. Elke ochtend bij het opstaan heb jij de vrijheid om te kiezen wat het voor een dag wordt. Je hoeft nu niet gelijk je baan op te zeggen en te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Geluk en vrijheid zit wellicht ook in eerst een bakje koffie drinken in de zon in plaats van direct boterhammen smeren.  

Het is jouw vrijheid.

Recente artikelen