Verlof voor partners

 Het gekke vond ik dat er in mijn omgeving werd gereageerd met opmerkingen als; waarom zou je dat willen?. Daarnaast kreeg ik ook een aantal keer het ongevraagde advies; “Dat moet je niet doen joh, want dan is de kraamhulp er al, die zorgt wel voor het kindje”. Je moet gewoon door blijven werken en juist wat dagen vrij nemen als de kraamhulp er niet meer is. 

Om een aantal reden vond ik de twee bovenstaande opmerkingen niet bij mij passen. Sowieso zag ik het niet als “lekker 2 weken vrij”. Er was niet echt de intentie namelijk om lekker 2 weken uit te rusten. En het door blijven werken vanaf de dag na de geboorte van mijn dochter zag ik ook niet echt zitten. Natuurlijk kan ik niet voor iedereen spreken maar je wilt er toch vanaf dag één bij zijn? Dat had ik ten minste wel, ik had niet de behoefte om door te gaan met mijn reguliere werkzaamheden alsof mijn leven niet net totaal op z’n kop was gezet.

En dat laatste was zeker wel het geval. Het is niet niks, van alleen rekening houden met jezelf en je partner naar ineens de verantwoordelijkheid hebben over een baby.  En juist voor dat soort veranderingen moet je de tijd kunnen nemen vind ik. Bovendien vond ik het prettig dat we samen waren tijdens deze veranderingen, we wilden samen ouders worden dus dan vind ik dat je ook aan het nieuwe leven moet kunnen wennen samen.

Bij de geboorte van Lotte heb ik het daarom nog wat anders aangepakt, ik heb al mijn vrije dagen opgespaard, extra dagen gekocht (thanks benefit budget van de bank!) en sowieso kreeg ik destijds al 3 dagen extra naast de wettelijke dagen (nogmaals bedankt bank!).

Lotte is geboren op 12 november, en mijn eerste werkdag daarna was 24 december. Gelukkig had ik toen gelijk weer de kerstdagen om daarvan uit te rusten. En ja, dat koste financieel een hoop, maar ik heb er geen spijt van gehad. 

En nou vraag je je misschien af, wat is eigenlijk jouw punt, Jim? Nou, ik ving van de week een gesprek op bij een klant op kantoor. Het was een zwangere vrouw die uitgerekend was ná 1 juli, en waartegen werd gezegd: “Wat fijn dat jouw vriend 5 weken extra vrij krijgt van de overheid!” Haar antwoord was dat dit niet helemaal zo was, omdat dit wel 30% van het salaris over die weken kostte, en ze konden in deze dure periode niks missen.

Zowel mijn financiële instinct als mijn eigen ervaring als vader wilde haar zeggen: Laat dat geld nou, dat komt wel goed. Ja, jouw vriend krijgt 1 of 2 maanden minder loon. Maar de periode na de geboorte van jouw kindje krijg je nooit meer terug. Dat is toch onbetaalbaar? En bovendien, als je minder loon krijgt, krijg je aan het einde van het jaar hoogstwaarschijnlijk meer belasting terug. Bovendien zullen je toeslagen iets stijgen en misschien hoef je daardoor zelfs minder aan een eventuele DUO schuld te betalen.  

Kortom, mijn advies aan alle partners van vrouwen die zijn uitgerekend na 1 juli 2020; Neem alsjeblieft dat maximale verlof op. En als je bang bent dat het teveel kost, neem gerust contact met me op (www.verstendig.nl), dan laat ik zien dat het eigenlijk wel meevalt 😉 

Recente artikelen