Tips om je kindje zindelijk te krijgen

Wanneer je kindje hier nog niet aan toe is probeer je kindje dan niet te forceren. Dat kan juist averechts werken en hierdoor ontwikkelt je kindje een angst. Hierdoor krijg je meer ongelukjes en is je kindje verder af van het zindelijk worden.

Wanneer is je kindje dan toe aan het (overdag) zindelijk worden? Als je de volgende signalen opmerkt bij jouw peuter of kleuter dan is hij eraan toe.

  • Hij vindt ontlasting vies of juist heel interessant
  • Hij benoemt dat hij gaat poepen of plassen
  • Geeft aan dat de luier vol is (en wilt dat deze verschoond wordt)
  • Vaker een droge luier

Er komt een moment tussen de twee en vier jaar, dat je kindje doorheeft dat hij plast. Voor die tijd is zindelijk worden een lastig verhaal. Je kindje moet die drang kunnen voelen en dit kunnen ophouden. Overdag zindelijk worden is dus eerder dan in de nacht zindelijk worden. Dit is vaak rond de vijfde of zesde leeftijd, dan wordt je kindje in de nacht wakker van de aandrang van het plassen.

Er zijn verschillende zindelijkheidstrainingen en beloningsmethodes. Ik zal in dit artikel niet op de trainingen of methodes ingaan, maar op de tips die de natuurlijke ontwikkeling ondersteunen.

  1. Luier uit. De luier uit doen en met de blote billen laten rondlopen of een klein onderbroekje aan doen. Hierdoor is je kindje er meer van bewust wanneer het gaat plassen. In de lente/zomer periode is daarom ook een fijn moment om te starten met zindelijk worden.
  2. NIET boos worden. Ongelukjes gaan gebeuren. Wordt niet boos, ga niet zuchten of vragen waarom je kindje dit nou doet. Benoem aan je kindje wat er is gebeurd, vertel dat het niet erg is en omdat het een beetje kan gaan prikken dat jullie het even schoon gaan maken.
  3. Begin met een potje. Op een potje kunnen ze zelf gaan zitten en heeft niet een eng, groot, bodemloos gat. Daarnaast kan het potje ook neergezet worden op een toegankelijke plek. Zet het bijvoorbeeld in de woonkamer. Zo is een ongelukje snel te voorkomen en kan je kindje ook sneller zelf naar het potje gaan.
  4. Spel. Maak er een spel van. Ga zelf op het potje zitten of zet er een knuffel op. Lees er boekjes samen over. Benoem dat jij naar het toilet gaat en maak er gekke grapjes over. Zo verwerk je het praten over zindelijk worden op een positieve begrijpelijke manier.
  5. Beloning. Een veel gebruikte tip is het inzetten van beloningen. Er zijn zelfs hele beloningspakketjes te bestellen. Wij hebben een groot vel papier gepakt en daar samen 10 hokjes op getekend en allerlei mooie tekeningen erbij gemaakt. Wanneer ze de 10 hokjes vol had, mocht ze iets kleins uitzoeken. Dat kleins bespraken we ook van te voren, zodat daar geen verwarring over kon ontstaan. Een beloning hoeft overigens geen geld te kosten. Je kan ook bijvoorbeeld iets leuks samen gaan doen, een extra boekje lezen, een keertje later opblijven etc.

Het allerbelangrijkste bij zindelijk worden is er geen grote focus op te leggen. Ongelukjes gebeuren nou eenmaal. Je kindje geeft vanzelf signalen af wanneer hij er aan toe is en maak het laag drempelig voor je kindje.

Recente artikelen