Slaapt ‘ie al door?

Slaapt ie al door?

Een van de meest irritantste vragen die je krijgt als (nieuwe) ouder. In ons geval ten eerste omdat we twee meisjes hebben, ( ‘ie’  voelt toch een beetje jongensachtig aan), maar vooral omdat het helemaal niet zo zwart wit is. Een betere vraag is volgens mij; ‘Trekken jullie het nog een beetje?’. Zoals denk ik iedereen wel kan onderschrijven is de periode na de geboorte niet gemakkelijk. Een baby heeft nog niet helemaal door hoe het allemaal werkt, en in ons geval de ouders ook niet helemaal. Dus dat iedereen even moet wennen aan de nieuwe situatie is denk ik niet meer dan logisch. 

De vraag ‘Slaapt ie al door?’ impliceert een beetje alsof vanaf dat moment alle heisa voorbij is. Nou, nee. Waar komt die vraag dan vandaan? Zoals jonge ouders wel weten (en wat minder jonge ouders met een goed geheugen) kan een baby niet heel lang (enkele uren) zonder voeding. Dus, om 19:00 een voeding en dan de volgende ochtend gewekt worden door zonlicht dat door het slaapkamerraam het bed op schijnt en dan weer een voeding, dat zit er niet in. Nee, eerder wakker proberen te blijven tot een uur of 23:00, om een voeding te geven en dan ’s nachts weer om 02:00 en om 06:00, komt een stuk dichter bij de realiteit. Vergeet op die momenten ook niet om water te koken om de kruiken bij te vullen. 

Dus inderdaad, het zou lekker zijn als dat niet meer hoefde. Dat van die kruiken is gelukkig maar even, maar de late & nachtelijke voedingen gaan echt nog wel een tijdje door. Alleen zoals ik al zei; het is niet zo zwart wit. Het is niet altijd even jouw kind wakker maken, een voeding er in en dan met z’n allen gelijk weer inslapen. Wat als de voeding niet lukt, je anderhalf uur bezig bent en het resultaat is dat er welgeteld 5 druppels melk in zijn gegaan? Wat als jouw kind, helemaal niet wakker wilde worden? En dus oververmoeid wat voeding nuttigt, en daarna te moe is om in slaap te vallen? Ja dat gebeurt. En dan heb je een schreeuwend kind, dat moe is, maar niet kan slapen. Zie je de vicieuze cirkel in deze situatie? En is het kind wel moe? Of heeft het gewoon honger? Geen idee, de voeding wilt in ieder geval niet lukken. Maar dat kan ook zijn omdat het kindje blijft huilen.

Om terug te komen op het begin; Er is geen vóór en ná het doorslapen. Het is echt niet vanaf die ene nacht dat het ineens lukt een stuk makkelijker allemaal. Daarom had ik liever af en toe de vraag gehad ‘Trekken jullie het nog een beetje?’. Waarop ik waarschijnlijk even was gaan klagen over hoe zwaar het allemaal wel niet is. En medelijden had ik dan niet gehoeven, ik heb altijd kinderen gewild en dit hoort er nu eenmaal bij. Maar af en toe even heerlijk Hollands klagen is geweldig, nietwaar?

Fijne dag allemaal,

de Papa

Slaap! is een boek waarbij niet alleen wordt gekeken wat je kan doen om jouw kind te leren slapen, maar ook waarom baby’s slapen zoals ze slapen.

Recente artikelen