Mijn lichaam na twee zwangerschappen

Mijn lichaam heeft twee zwangerschappen voldragen, twee bevallingen gedaan, 8 maanden borstvoeding geven, ruim drie jaar gebroken nachten doorstaan, urenlang baby’s gewiegd, kilometers een dreumes gedragen en een vermoeide peuter getild.

Dat dit terug te zien is aan mijn lichaam is niet gek, maar het is wel een enorm acceptatieproces geweest.

In mijn allereerste zwangerschap nam ik het eten voor twee en goed rusten uiterst serieus. Nadat ik de 20+ kilo passeerde ben ik gestopt met op de weegschaal staan. Ik zag de striae ontstaan op mijn lichaam. Niet alleen op mijn buik, ook op mijn benen en rug. Mijn borsten groeide de gehele zwangerschap gezellig mee.

Na een zeer pittige bevalling en eveneens pittige start van de borstvoeding stond ik zeer negatief tegenover mijn lijf. Ik zag alleen maar een zwangere buik, terwijl mijn kindje er op lag. Mijn lijf had, naar mijn idee, mij tijdens de bevalling en de start van de borstvoeding in de steek gelaten. Alles lekte aan alle kanten. Excuses voor de gedetailleerde informatie, maar zo was het nou eenmaal. De zwangerschapskilo’s bleven ook lekker zitten na de bevalling. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik weken na mijn bevalling nog in mijn zwangerschapskleding liep. Ik ging van maatje 36 naar geen idee wat ik nog had, maar mijn kleding van voor de zwangerschap heb ik gedoneerd aan het goede doel.

Acht maanden lang stelde ik mijn borsten ter beschikking aan mijn dochter en mijn borsten gingen van Pamela Anderson naar formaatje pickwick theezakje. Ik ben ermee gestopt op het moment, dat ik merkte dat ik mijn lichaam meer voor mijzelf wilde hebben. Echter …

Tien maanden na mijn eerste bevalling had ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Dit keer ging ik een andere zwangerschap in. Ik at gevarieerd, gezond en sportte op (zwangerschapsniveau) drie keer per week. Ik voelde mij zeer hormonaal, maar wel heel erg fit. Ik had namelijk een baby die alleen nog maar rechtop zat en een klein beetje kroop en daar wilde ik ook voor zijn. Ik weet dat ik tijdens mijn tweede zwangerschap te veel verwachtte van mijn lichaam. Ik verwachtte dat mijn lichaam kon sporten, zelfs wanneer ik moe was. Ik verwachtte van mijn lichaam dat het er 100% er voor mijn andere dochter was, terwijl ik soms echt even moest rusten.

Met 26 weken zwangerschap had Jim, Sophie naar de opvang gebracht en ging ik nog even sporten voordat ik ging werken. Tijdens een squad voelde ik iets knappen en stromen. Overal zat bloed. Alles is uiteindelijk goed afgelopen, ik heb ook geen schuldgevoel (meer) over wat er toen is gebeurd. Vanaf dat moment realiseerde ik mij, dat ik beter naar mijn lichaam moest gaan luisteren.

Na mijn tweede bevalling ben ik eens goed gaan nadenken. We hadden ons voedingspatroon al goed om gegooid, maar ik wilde niet weer in het extreme terugvallen. Na de bevalling van Lotte woog ik 72 kilo, terwijl ik voor de zwangerschap van Sophie 55 kilo woog. Ik ging sporten, op een gezond niveau en ik hongerde mijzelf niet uit. Een dreumes van anderhalf jaar en een newborn zijn overigens hele goede calorieën verbranders 😉

Hoe mijn lichaam is na twee zwangerschapen, twee bevallingen, ruim 3 jaar aan slaap te kort en het continu tillen, spelen, rennen en opruimen? Laat ik eerst even zeggen dat ik blij ben met mijn lichaam. Het is gezond, fit en heeft mij voorzien van al het bovenstaande. Zie je de sporen? Absoluut. Ik draag graag high waisted broeken, want daar kan ik mijn bundeltje extra vel lekker inproppen. Wie ook zijn broek over dit bundeltje trekt wanneer je gaat zitten, heeft automatisch mijn vriendschap. Ik heb stria op mijn buik, rug, borsten en benen. Mijn borsten nemen de wet van zwaartekracht uiterst serieus. Ik moet eerst gaan plassen voordat ik op de trampoline ga springen.  Ik ben niet “back in shape”. Ik ben fit, voel mij gezond en ik ben trots op wat mijn lijf voor mij heeft gedaan. Ondanks dat ik niet altijd even lief voor haar was.

Recente artikelen