Lieve eerste jaar

Lieve eerste levensjaar,

Van helse pijn naar een zacht huiltje tegen mijn borst aan. 12 november om 03:38 werd niet alleen mijn lieve Lotte geboren, maar ook haar eerste levensjaar. 365 dagen waarin ik de kans kreeg om haar te leren kennen. Degene die ik 9 maanden letterlijk het dichtste bij mijn hart heb mogen dragen, maar nu pas voor het eerst zie.

Eerste jaar, je begon met koude donkere november dagen, maar ook liefdevol, warm en met een hoop adrenaline. Je startte met een dagritme van voeden, verschonen, kussen en knuffelen, en  slapen. Eigenlijk kon ik niet spreken van een dag en nacht ritme. Nee, eigenlijk was je een lange streep waarbij de zon opkwam en onderging. 

Eerste jaar, we kregen niet heel veel tijd om een dagritme te krijgen hé? Tijd, seizoenen, dagen, minuten, uren, zonsopgang en zonsondergang werden namelijk van onder onze voeten geslagen, toen ons werd verteld dat wij misschien niet haar eerste jaar mochten volmaken. Je was nog zo pril eerste jaar, drie weken en er bestond een kans dat we jou toen al moesten gaan afsluiten. Ze was ziek, hersenvliesontsteking vertelde ze ons. Tijd leerde mij, dat ze sterk is.  Ze werdt beter en ze gunde mij een kans om haar te zien worden wie ze al was. 

Ook dat leerde jij mij dit jaar, wie ze was. Pittig, lief, grappig, slim, een knuffelkontje en zo ontzettend sterk. Jullie leerde mij dat tijd er toe deed en eigenlijk ook weer helemaal niet. Jullie leerde mij dat ik soms bang was dat mijn hart het zou begeven van liefde. 

Eerste jaar, je winterse bui ging voorbij. De zonnestralen spiekte door de wolken heen en de bloementjes piekte boven de grond. Op de dag dat jouw zonnestralen gingen schijnen, ging haar gezicht ook stralen. Ze lachte, ze schaterlachte, en heel het gezin deed mee. 

De zomerse dagen kwamen, er werd  gesproken van een hitteplan. Dat gelde soms ook voor haar, ze was soms overhit van alles wat ze wilde maar nog niet kon. De bladeren begonnen van de bomen te vallen, jouw herfst brak aan eerste jaar. Niet alleen de bladeren vielen, maar ook een last van mijn schouders. Je was namelijk bijna helemaal rond, eerste jaar. Alle seizoenen hadden we nu gehad, bijna alle dagen waren voorbij gegaan.

Lief eerste jaar wat was je mooi, grappig, liefdevol, zwaar en soms ronduit gemeen. Maar ik ben je nog het meest dankbare voor de tijd die je ons gaf, om haar te leren kennen.

Fijne verjaardag Lotte.

Liefs, 

Mama.

Recente artikelen