Jonge ouders…

Op jonge leeftijd ouders worden.

Elfri en ik zijn vanaf 2013 samen, we waren toen 20 & 21. Zoals stellen doen hadden we het vaak over de toekomst, en beide wisten we 100% zeker dat we in onze toekomst ook kinderen zagen. We fantaseerden over hoe dat zou zijn, en over wat voor ouders wij zouden zijn. Nadat wij in 2015 ons eerste huisje kochten (een appartement in Utrecht), met daarbij een piepklein extra kamertje, hadden we ook een plek voor een eventuele baby. Maarja, we waren 22 & 23, is dat niet wat jong? En zijn we al lang genoeg samen voor zo’n stap? Er waren 1001 redenen om nog te wachten met deze grote levensverandering. 

In de zomer van 2016, op een Oostenrijks terras (we weten zelfs nog welk tafeltje) realiseerden we ons iets. Iets wat een grote impact had. Er zullen altijd redenen blijven om het niet te doen. Hoe lang je ook wacht. En ja, we zijn jong, maar is dat erg? Of zijn er ook voordelen? Op dat terras hebben we besloten ervoor te gaan. En was dat het meest ideale moment? Vanuit een praktisch oogpunt waarschijnlijk niet, ik was net afgestudeerd en had mijn baan opgezegd om mijn scriptie te kunnen schrijven. Elfri was langdurig ziek vanwege een Burn-Out. Dus nee, van buitenaf zag het er misschien niet uit als het ideale moment. Echter klopte het voor ons. Alles klopte, en we wisten dat we eventuele problemen zo zouden oplossen. Na thuiskomst ben ik als een gek gaan solliciteren, en vond gelukkig binnen no-time een prima baan. Dat kwam goed uit, want diezelfde zomer deden we een positieve zwangerschapstest. 

In april 2017 werd Sophie geboren, ik was toen 25 en Elfri net een paar dagen 24. Dus ja, we zijn uiteindelijk best jong ouders geworden. Zeker in deze tijd waarbij de gemiddelde leeftijd bij vrouwen op 30 en bij mannen tegen de 35 ligt (ik heb het even opgezocht). Maar of wij er ooit last van hebben gehad? Ik denk het niet. Misschien dat vrienden in dezelfde leeftijd vaak nog met andere dingen bezig waren, en het niet altijd leken te begrijpen dat ik niet iedere zaterdag beschikbaar was om iets leuks te doen. Of dat we weleens de vraag kregen: was het gepland?

Voor ons is het natuurlijk lastig om te zeggen wat precies de voordelen zijn, aangezien wij niet goed kunnen vergelijken. Er wordt gezegd dat jonge ouders meer energie hebben, al zijn wij beide al 2,5 jaar moe. Wel vind ik het vooruitzicht prachtig dat wij op ons 50ste, als de meisjes uit huis zijn, met een glas wijn op het terras (misschien wel datzelfde in Oostenrijk), terugkijken op de prachtige jeugd die wij onze dochters gegeven hebben. Samenvattend; voor ons is het perfect zoals het is.

Recente artikelen