Is geluk maakbaar?

Ik vroeg aan jullie op sociale media of geluk maakbaar is en wat viel op? 90% van jullie vindt dat geluk maakbaar is. Ik hoor ook bij die 90%. Ik ben wie ik ben en ik sta waar ik sta, omdat ik daarvoor hard gewerkt hebt. Dat bedoel ik niet alleen op werkniveau, maar dat is op alle vlakken in mijn leven zo. Ik durf oprecht te zeggen, zonder blikken of blozen, dat ik gelukkig ben. Ik ben gelukkig als moeder, als vrouw van, als ondernemer en bovenal als mens zijnde. Maar zoals ik wel eens in de weekvlog vertel, ben ik regelmatig bezig met zelfontwikkeling. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd, door ervaring, dat wanneer ik werk aan mijzelf ik ook mijn eigen geluk creëer.

Nu ik moeder ben, ben ik mij meer bewust van hoe ik in het leven sta en wat ik wil voor mijn dochters. Er zijn een aantal momenten in mijn leven die ervoor hebben gezorgd dat ik anders naar de wereld en mijn leven ben gaan kijken. Daar is de ziekte van Lotte een van en de afgelopen Corona lockdown ook. Op het moment dat Lotte ziek was, heb ik mij meer en meer beseft dat het leven zo ontzettend waardevol is en dat jij jezelf te kort doet wanneer je hier niets mee doet. De lockdown waarbij ik met de kindjes volledig thuis zat heeft mij geleerd dat een groot huis in het groen en mooie spullen er voor ons niet toe doet.

Op dat soort momenten is geluk dus maakbaar. We gingen op die momenten met elkaar in gesprek, Jim en ik, en bespraken wat ons geluk zou vergroten. We missen Utrecht. Hoe zouden we dat kunnen oplossen en is dit een verrijking van ons geluk. Daar konden wij beide volmondig ja opzeggen. Dan komt het handelen en dat is spannend. Niet iedereen begrijpt je keuze, je moet uit je comfort zone, er is een stukje ongemak bij jezelf, je gaat piekeren en twijfelen, maar zodra je doorzet heb jij jouw geluk gecreëerd.

Dit hoeft natuurlijk niet direct in zulke grote stappen. Dit kan ook op dagelijks niveau. Iedereen roept tegenwoordig dat hij of zij het druk heeft. “Hoe gaat het met je?” “Ja goed, druk. Je kent het wel.” Het lijkt wel of wij allemaal hebben geaccepteerd dat druk zijn een bepaalde status of voldoening geeft. Dat op de bank hangen of voor je uitstaren verspilling van de tijd is. Denk eens een paar keer per dag na bij de dingen die je doet, doe jij ze omdat het zo hoort of omdat jij dat wilt en het je gelukkig maakt. Nu niet direct met bezwaren komen dat sommige dingen nou eenmaal moeten. Want niet alles moet. Moeten je kinderen 7 dagen in de week een gebalanceerde gezonde maaltijd krijgen? Als jij daar gelukkig van wordt dan wel, zo niet zou ik die druk niet meer bij jezelf neerleggen. Moet jij elk weekend volplannen met allerlei sociale afspraken, of kan het jou ook heel gelukkig maken om in pyjama de dag door te brengen?

In dat opzicht denk ik dus dat geluk maakbaar is. Daar komen alleen wel een paar dingen bij kijken die ik zo onderweg heb geleerd. Als het een keer niet lukt, ben ik geen mislukkeling, dan heb ik niet gefaald. Soms lukt iets domweg gewoon niet. Dat mag en dat is ook oké. Doordat ik ervan overtuigd ben dat geluk maakbaar is, voel ik soms prestatiedruk of keuzestress. Alles is nu een optie en als ik er niets mee doe dan is dat zonde. Dan moet ik mijzelf een halt toeroepen en even weer op adem komen, anders beland ik weer in de vicieuze cirkel van een aantal jaar geleden.

Ik wil dit ook zo doorgeven aan mijn meisjes. Het leven is leuk, maak herinneringen, ga uit je comfort zone en doe waar jij gelukkig van wordt. Zelfs als dat haaks staat op waar ik gelukkig van word.

Ik ben geen life coach, geen psycholoog, ik heb geen cursus gedaan en ik ben er al helemaal niet geleerd in, maar ik hoop dat ik een van jullie toch heb mogen inspireren om stil te staan bij geluk en wat het voor jou betekent.

Ik heb ervan gemaakt wat het kon zijn, en het is toch maar gelukt.

Recente artikelen