Hoe maak je een baby bedje op?

Stappenplan voor het opmaken van een babybedje

Een babybedje, of dit nou een wiegje, co-sleeper of een ledikant is, maak je altijd verkort op. Verkort opmaken houdt in dat de voeten van de baby altijd tegen het voeteneinde aan liggen. Zo kan je baby niet naar onder zakken, maar zal je baby met het hoofdje boven de dekens blijven. Er zijn een aantal meetpunten waar je, je aan kan houden. Het hoofdje ligt ongeveer halverwege de wieg of ledikant en het dekentje komt tot maximaal aan de schouders. 

Voor over het matrasje zijn er een aantal mogelijkheden een molton met daaroverheen een strak opgemaakt hoeslaken of met de matrasbeschermer en hoeslaken van Aerosleep. Welke keuze je hierin ook maakt, zorg dat alles strak is opgemaakt en is gladgestreken. Hiermee voorkom je dat er lakens losraken, of dat je baby er onder gaat.

Op de plek waar het hoofdje ligt, leg je een hydrofiele doek. Deze vouw je in een drie hoek en vouw je om het matras heen, ook weer strak. Een hydrofiele luier is lucht doorlatend en vangt wel het spuug en kwijl op. Hierdoor hoef je niet elke dag het bedje te verschonen. De hydrofiele doek/luier vervang je wel iedere dag. Kies voor een hydrofiele doek van biologisch katoen. De doeken zorgen dat het huidje van je baby niet gaat irriteren.

Het bedje maak je compleet met een laken en deken. Laat het lakentje iets van onder de deken door komen (+/- 20 cm) en sla deze om de deken. Maak het bedje dus verkort op. Het stuk deken wat je “over” hebt sla je onder het matrasje zodat het dekentje ook goed op zijn plek blijft liggen.

Een slaapzak of dekentje?

Naast het kiezen voor een dekentje, wordt er ook vaak gekozen voor alleen een slaapzak. Hierbij maak je het bedje hetzelfde op, echter laat je het lakentje en dekentje achterwegen. Let wel op dat je de juiste slaapzak hebt voor de juiste temperatuur. Hiervoor is de TOG in het leven geroepen. TOG staat voor Thermal overall grade, en geeft de richtlijn aan hoe goed kleding of beddengoed de warmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG-waarde hoe beter hij de warmte vasthoudt. De ideale temperatuur van het kamertje ligt tussen de 16 en 22 graden. Bij 16 graden kies je een totaal van kleding en eventueel dekentje van 2 TOG. Bij 22 graden kies je een totaal van 0,5 TOG.

Do’s en don’ts voor het opmaken van een babybedje

Kies voor het babybedje natuurlijke, katoenen materialen. Hierdoor raakt het babyhuidje minder snel geïrriteerd. Was alles voor het bedje zonder wasverzachter. In wasverzachter zit vaak parfum verwerkt, wat irriteert aan het babyhuidje.

Hoe leuk het ook staat, leg niets in het bedje. Laat het bedje vrij! Een hoofdbord, stootrand of knuffeltjes kunnen tegen het neusje en mondje aankomen van de baby en belemmert hierdoor de zuurstof toename. Hierdoor ontstaat er een risico op wiegendood.

Tips van experts, al doende leert men.

Een wiegje of ledikant veilig opmaken wordt in de kraamtijd door de kraamverzorgster uitgelegd. Laat haar het een paar keer voor doen, maar vraag ook of jij het mag oefenen met haar erbij. Immers mag jij na de kraamtijd zelf het babybedje gaan opmaken. Op YouTube staan ook genoeg voorbeeld filmpjes van kraamverzorgsters die een wiegje veilig opmaken.

YouTube Kanaal

Op het Youtube kanaal van Familie Olifantje in het bos, vertellen wij hoe wij omgaan met het ouderschap. Ben je benieuwd hoe wij hier in staan? Neem dan een kijkje op ons kanaal en vergeet niet te abonneren, om op de hoogte te blijven van de nieuwe video’s.

Recente artikelen