Hoe ik in een burn-out terecht kwam en dit een groot geschenk was

Op een woensdag in 2016 hadden wij vrienden over om paella te gaan eten. Ik zou nog twee dagen werken en dan had ik een hele week vakantie om bij te komen. Het was een gezellige avond en we hadden gelachen, een wijntje gedronken en goede gesprekken gevoerd. We hadden onze vrienden net gedag gezegd bij de deur en ik ging zitten op de trap want er bekroop mij een naar gevoel. Ik kon het niet goed uitleggen, maar het enige wat ik zei tegen Jim was; “Ik kan morgen niet gaan werken, want ik weet niet hoe ik de komende twee dagen doorkom.” Ik begon heel hard te huilen en ben in mijn bed gekropen. Het huilen was ook meer van de opluchting dan van verdriet. De volgende ochtend moest ik bellen dat ik die dag niet kon komen werken, ik kreeg hartkloppingen en een enorme paniekaanval. Ik werkte zo hard, ik zei nooit nee en ik wilde mijzelf niet teleurstellen door toe te geven dat ik niet meer kon. Jim nam de telefoon over en heeft mij ziekgemeld. Een heerlijke vakantie volgde, met goed eten, goede gesprekken en heerlijke wijn.

Op zondag kwamen wij terug, de spullen werden uitgepakt en er moesten boodschappen gedaan worden. Ik ging dat wel even doen, dacht ik. Ik stapte de deur uit om naar de supermarkt te lopen en direct voelde ik het. Ik kreeg hartkloppingen, mijn keel werd dichtgeknepen, alles schreeuwde in mij dat ik terug naar binnen moest gaan en met tranen in mijn ogen ben ik doorgelopen en heb ik boodschappen gehaald. Waarom? zou je kunnen denken. Waarom ging je niet snel terug naar binnen? Het is lastig uit te leggen, maar dat mocht ik niet van mijzelf. Ik moest doorlopen, niet aanstellen en teruggaan was eigenlijk geen optie. Ik heb dit na het boodschappen doen wel eerlijk tegen Jim verteld, aangezien hij ook wel zag dat het niet klopte. Ik dacht dat ik alles had opgelost met een weekje vakantie. Anderhalf jaar later ging ik pas weer werken.

Een burn-out is net nog een stap verder dan overspannenheid. Ik weet na jaren van zelfontwikkeling, met soms de nodige hulp, dat ik mijn burn-out heb gecreëerd door mijn karaktereigenschappen. Daar ben ik mij van bewust en daarom vind ik uiteindelijk mijn burn-out een geschenk. Niet de periode zelf, want ik ben van heel ver moeten komen om te staan waar ik vandaag sta. Ik heb mijn krachten, valkuilen en wat ik belangrijk vind in het leven al op zo een jonge leeftijd mogen ontdekken. Ik heb bijvoorbeeld ontzettend veel energie, soms lijkt het zelfs of ik in een hyper zit. Ik kan dan bergen verzetten, in een zeer korte periode. Dat is ontzettend handig, als vrouw met twee jonge kinderen en een bedrijf. Ik moet er alleen goed mee leren omgaan, ik kan namelijk na een enorme boost aan energie in een energie dip raken. Ik heb een ijzersterk discipline, een optie van iets niet doen zit er dan dus niet in. Ontzettend handig en komt vaak goed van pas, maar niet als ik mijn eigen grenzen voorbijga. Ik moest dus mijn grenzen leren kennen en dezen ook tegenover mijzelf goed bewaken. Ik kan zeer gemakkelijk mijn gevoel uitzetten om met een lastige situatie om te gaan. Ontzettend handig als je in een zakelijk lastig gesprek zit, of wanneer er chaos is en er orde geschept moet worden. Maar niet als er iets vervelends gebeurt bij mij of bij een ander. Ik heb moeten leren dan juist niet mijn gevoel uit te schakelen.

Waarom vertel ik zo een persoonlijk verhaal aan jou? Dat heeft toch verder niets te maken met mama zijn of ondernemen? Juist om die reden vertel ik het je wel. Ik ben bewust voor het ouderschap gegaan en ik heb bewust mijn baan opgezegd voor Olifantje in het bos. Ik weet wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik wil. Denk ik dat ik uit ontwikkeld ben? Absoluut niet. Een bepaalde mindset hebben is er ook aan werken. En werken vind ik niet iets vervelends, ik haal er juist energie uit. Ik werk graag aan mijn eigen zelfontwikkeling, ik krijg daar juist energie van.  Jim en ik vinden het ook heel fijn om een avond per week een fles wijn open te trekken en te filosoferen over het leven, ons leven, die van de meiden en stil te staan bij wat lastige vraagstukken.

Klinkt dit een beetje zweverig? Wellicht, maar ik wil jou uitdagen om eens te kijken naar jouw zelfontwikkeling en wat het voor jou kan betekenen.

Recente artikelen