Heb jij ze gehaald?

Het einde van een belangrijk jaar… En een leuke, nuttige traditie die daarbij hoort

Een bewogen jaar, dat kunnen wij 2019 wel noemen. Op 1 januari hadden wij allebei een baan, een druk leven thuis (met een erg druk kind van bijna 2 en een baby van 1,5 maand), en natuurlijk een flinke kater. Dat hoort er natuurlijk bij. Op 31 december ziet het er totaal anders uit. Om maar met het drukke thuisleven te beginnen; we hebben nog steeds een druk kind, nu bijna 3, maar de baby is veranderd in een ondernemend meisje van ruim 1 jaar die, terwijl ik dit schrijf, van grond naar bank naar vensterbank en weer terug klimt (ja er liggen kussens op de grond voor de veiligheid). Wat een wereld van verschil. 

Het is overigens wel minder druk thuis, maar dat komt vooral doordat we doordeweeks niet meer hoeven te racen om ’s ochtends om 7:15 in de auto te zitten om de kids naar de opvang te brengen, om ze vervolgens om 18:00 weer op te halen, waarna er snel gekookt moet worden voordat het om 19:00 bedtijd is. Nee het ziet er nu totaal anders uit, door het opzeggen van onze baan en het starten van onder ondernemingen. 

Olifantje in het bos is dit jaar gegroeid van plan in ons hoofd naar de werkelijkheid, een leuke winkel waar je terecht kan voor leuke en kwalitatief goede spullen. Steeds meer mensen weten ons te vinden, zowel online als in de Lopikerstraat. Vooral het feit dat wij merken dat er behoefte was aan een winkel zoals Olifantje in het bos vinden wij fantastisch, en zoals je wellicht al in ons eerder geposte video hebt gezien (klik hier voor de video) willen wij iedereen heel erg voor bedanken voor het vertrouwen dat wij hebben gekregen.

Ook de onderneming die ik ernaast opgericht heb kent een goede start, waarbij de eerste zzp klanten hun boekhouding al aan mij hebben uitbesteed en de eerste langdurige in-house opdracht een feit is. Kortom, wij zijn trots op onszelf dit jaar. En dat is ook weleens goed om te zeggen.

Als je aan ons vraagt of we dit op 1 januari al voor ons zagen, zullen we zeggen dat we dit nooit hadden durven dromen. Wel hebben wij een traditie die hier misschien iets aan heeft bijgedragen, en nee het zijn geen ‘goede voornemens’, al heeft het daar iets van weg. Op de laatste dag van het jaar blikken wij altijd terug op dat jaar. Wat was leuk, wat was minder leuk, wat hebben we bereikt enz. Maar wat we ook doen, is het opschrijven van doelen voor het komende jaar. Doelen die je wellicht in het achterhoofd houdt bij keuzes die je maakt, of doelen die je compleet vergeet. Beide is prima, aangezien je ze toch opgeschreven hebt. Deze doelen doen we in een enveloppe, en bergen we op in de doos met kerstspullen. Op deze manier wordt je dus gedurende het jaar niet ‘geconfronteerd’ met jouw doelen (tenzij je in de zomer de kerstversiering gaat schoonmaken, maar daar gaan we niet van uit). Je onthoudt waarschijnlijk alleen de doelen die je echt belangrijk vind, en besteedt daar dan ook de meeste aandacht aan.

Tegen/in december, of wanneer jij de kerstspullen weer tevoorschijn haalt, komen de doelen ook weer tevoorschijn, echter nog wel in een gesloten enveloppe. Dit geeft je wellicht de kans om nog even bij doelen stil te staan die je je kan herinneren, maar nog niet hebt afgerond. En dan, bij voorkeur op de laatste dag van het jaar, open je de enveloppe. Wij doen dit nadat we samen hebben teruggekeken op het jaar dat bijna voorbij is.

En dan zijn er per opgeschreven doel eigenlijk 3 mogelijkheden. De eerste is dat je een doel hebt opgeschreven en dit doel ook hebt voldaan. Perfect, niks meer aan doen. De tweede optie is dat je een doel hebt opgeschreven dat je niet hebt gehaald, terwijl je dit wel het willen halen. Dit doel kan gelijk op de lijst van volgend jaar, en zal vanzelf belangrijker voor je worden. Je hebt het immers al een jaar niet kunnen halen terwijl je dit wel wilt. Grote kans dat het komend jaar wel lukt. De laatste optie is dat je een doel hebt opgeschreven dat je niet hebt gehaald, maar dit bij nader inzien ook helemaal niet (meer) wilt. Ook goed, dan ook vooral niet nog een keer opschrijven voor komend jaar. Samen met de doelen van optie 2 bepaal je nog wat doelen voor het nieuwe jaar, deze stop je weer in een enveloppe, en deze berg je op met de kerstspullen. 

Wij vinden dit een hartstikke leuke traditie, die je ook nog eens helpt om doelen te verwezenlijken. Wellicht dat je het dit jaar ook eens kunt proberen?

Voor nu alvast een hartstikke fijne jaarwisseling, en tot ziens in 2020!

de Papa,

Jim

Recente artikelen