Heb je die ook in het roze?

Heb je die ook in het roze?

Dat is een vraag die weleens wordt gesteld in de winkel. Meestal omdat de beoogde ontvanger van het product een meisje is. En dat is prima natuurlijk. Soms wil een kind nou eenmaal een roze versie van iets. Onze oudste dochter bijvoorbeeld. Sophie wil, zonder dat wij het ooit bewust gestimuleerd hebben, eigenlijk alles roze. Een roze bord, beker, vork, lepel, jurk, jas, schoenen en ga zo maar door. Maar dat betekend niet dat ze niet blij kan zijn met een cadeau dat niet roze is; een blauwe loopauto, een groene trein, een spijkerbroek en een rode pop; ze zijn allemaal goed bevallen. 

En dat is ook de reden dat wij in onze winkel niet overal 3 kleuren van hebben. Niet alles is in het meisjesroze, jongensblauw of neutraal groen te krijgen. Wij vinden dat het ook een beetje bij de duurzame uitstraling past die wij als winkel graag willen hebben. Voor ons is het belangrijkste dat de ervaring van het kind bij een stuk speelgoed goed is, ongeacht het geslacht van dit kind. Want dit zou eigenlijk niet moeten uitmaken toch? Daarom vind ik de opmerking die ik als vader weleens krijg enigszins vervelend; ‘Jim, vindt je het niet jammer dat je geen zoon(s) hebt gekregen?’. Nee, ik kan daar niet mee zitten. Ik heb twee prachtige dochters en ik heb het gezin gekregen waar ik gelukkig mee ben, voor mij klopt het zoals het is. 

Toch snap ik wel dat het geslacht voor jong en oud altijd wel een ‘dingetje’  zal blijven. Ik vond het ook vervelend dat toen ik als kersverse vader iets opzocht over babyvoeding, ik iets las als ‘Nu jouw vagina weer aan het herstellen is, zal je vooral bezig zijn met…’ Overigens lijkt me dit ook vervelend voor moeders die geen natuurlijke bevalling hebben kunnen ervaren. 

De moraal is denk ik dat zoals ik al zei het geslacht, en dan voornamelijk de stereotyperingen ervan (alleen moeders zoeken iets op over babyvoeding, vaders willen graag een zoon en meisjes willen altijd roze) altijd in enige vorm zal blijven bestaan. Wellicht kan je als individu besluiten er geen aanstoot meer aan te geven of het gewoon te accepteren. Wij dansen in ieder geval thuis met z’n allen op K3 en rollen ook met z’n allen door de tuin. En bij ons in de winkel vinden wij het om het even of er nou een elfen-jurk wordt gekocht voor een meisje of voor een jongen.

Recente artikelen