Gewoon doen, toch?

Doen zoals het hoort

Gewoon doen, met de klemtoon op gewoon, heeft iets te maken met doen zoals het hoort. Iedereen kent ook wel het beruchte Nederlandse gezegde “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Maar doen we eigenlijk wel gek genoeg? Zijn die dagen dat je iets doet wat eigenlijk een beetje gek is niet het allerleukst? Heb je weleens iemand horen zeggen; “Weet je nog die appeltaart die we 3,5 jaar geleden hebben gebakken op een zondagmiddag, wat was die lekker he?”. Nee, dat zul je niet zo snel horen. Wat ik wel weet is dat wij over 3,5 jaar nog die ranzige taart herinneren die we noodzakelijkwijs met kikkererwtenmeel hebben gemaakt, omdat de meel op was én overal uitverkocht was wegens #Coronahamsteraars. (Er was echt nergens meel meer te krijgen, wat ging iedereen doen tijdens de lock-down, taarten bakken?). Maar echt, de taart was niet te hachelen, en daarom niet heel gewoon. En daardoor is wel een herinnering geboren.

Beleefd iemand hier lol aan?

Ik heb altijd (met enige uitschieters uitgezonderd) erg de behoefte gehad om gewoon te doen. Dat vond ik heerlijk en vooral makkelijk. Elf is niet zo, ze heeft een hekel aan doen zoals het hoort. Ze stelt regelmatig hardop de vraag: “Waarom doen we dit eigenlijk, is dat echt alleen maar omdat het hoort? Want volgens mij heeft niemand hier lol aan”. In het begin vond ik dat weleens lastig, wat vinden andere mensen hiervan? En past dit wel in de verwachting van anderen die ze van ons hebben? Langzamerhand begon ik me daar minder van aan te trekken, en ik begon me daardoor meer bewust te zijn van de keuzes die ik en wij maakten. En ik bedoel niet dat we geen dingen zijn die niet leuk zijn, sommige dingen zijn nou eenmaal noodzakelijk. Maar we kiezen hierdoor wel bewuster de dingen uit waar we tijd en energie in steken, en dat kan ik iedereen aanraden. Hoewel het natuurlijk niet altijd eenvoudig is. Zoals ik hierboven al zei; gewoon doen is makkelijk. Maar net zoals bij veel dingen (en dat lees je verderop ook) heeft af en toe buiten je comfortzone gaan een zeer goede invloed op jouw leven.

Daarom zeg ik, doen!

Gewoon doen, met de klemtoon op doen, bestaat uit dezelfde letters, maar betekent iets heel anders. Het omvat zoiets als niet nadenken maar gewoon doen, maar dat is een beetje te kort gezegd. Een betere uitleg zou zijn; Je zou eigenlijk niet alles moeten overpeinzen, maar af en toe moet je gewoon in het diepe springen en iets doen. En dat kan lastig zijn, vooral als het buiten jouw comfortzone ligt. Maar als je alles wat je doet overdenkt vind je altijd wel redenen om iets niet te doen. Ook dit zie ik in ons leven veel terug, bijvoorbeeld in de volgende situatie. Afgelopen november is onze auto kapot gegaan, brand tijdens de APK (ja dat gebeurt blijkbaar weleens tijdens het lassen). Ik was al een tijdje bezig met het zoeken naar een nieuwe auto, en dat kwam nu in een stroomversnelling. En als ik zeg een tijdje zoeken bedoel ik eigenlijk al uren aan zoekwerk, zo niet tientallen uren. Ik was er overigens al wel uit waar ik de auto wilde kopen, namelijk op bynco.nl (Buy Your Next Car Online, echt een aanrader overigens). Alleen nog niet welke, al had ik wel wat modellen op het oog. Elf besluit dan op een moment ook even mee te kijken, en binnen 5 minuten vindt ze een auto. Een model waar ik nog nooit van had ik gehoord van een merk wat ik eigenlijk nog nooit had overwogen. Het is de auto die momenteel voor onze deur staat. We rijden er nu 4 maanden mee rond en we hebben er nog geen seconde spijt van gehad, echt een top auto. Gewoon doen, het is een van de dingen die ik van Elf heb geleerd en iets wat mij nog nooit in de steek heeft gelaten. Het heeft ons veel gebracht, zonder gewoon doen was er geen Olifantje in het bos geweest. En misschien waren Sophie en Lotte dan nog niet eens geboren..

Dus de moraal van dit betoog; Doe af een toe eens lekker gek (dus niet zoals het hoort) en doe af en toe iets zonder dat je er teveel over nadenkt. En ben je ergens al een tijdje over aan het twijfelen? Stop daarmee, gewoon DOEN.

Jim

Recente artikelen