Gaan ondernemen of toch niet?

Wat betekent ondernemen voor ons? Dat is een lastige vraag om te antwoorden. Ondernemen betekent eigenlijk 1001 dingen. Zowel positieve als negatieve. Maar hoe beslis je dan om er toch mee te starten? 

Wij fantaseerden al jaren over een eigen onderneming. Soms zagen we een onderneming voor ons waar we samen in zouden werken, maar ook vaak genoeg was er een idee van één van ons. Zo beschik ik over meerdere financiële diploma’s, en zou ik daarmee in meerdere financiële vakgebieden advies kunnen en wettelijk gezien ook mogen geven. Alleen is het leuk om alleen dát werk te doen? En hoe kom je dan aan klanten? Of moet ik toch naast mijn huidige baan starten? Ik had niet het idee dat mijn werkgever (een NL’se bank) daarop zat te wachten. Elfri had net als ik teveel ideeën om op te noemen. Bedrijfsadvies geven? Voedingsadvies geven? Avond na avond hebben we met elkaar ‘gespard’ over onze talloze ideeën. Vaak was de conclusie dat we het in loondienst toch eigenlijk best wel goed hadden. Iedere maand hetzelfde bedrag op de rekening waar we goed van konden leven. 

Waarom dan toch veranderen? De nadelen van loondienst begonnen voor ons steeds zwaarder te wegen. Is één van de kindjes ziek? Probeer om 06:30 maar eens een oplossing te bedenken als je beide moet werken. Voel je jezelf niet helemaal fit, maar niet ziek genoeg om werk af te bellen? Helaas, je zit toch de hele dag nét niet ziek genoeg op kantoor. En dan ook nog de file’s, die steeds erger werden op ons stuk van Schoonhoven – omgeving Utrecht. Vlak voor Sophie haar geboorte werkte ik nog 5 dagen, om daarna af te bouwen naar 4 dagen en een paar maanden na Lotte haar geboorte naar 3 dagen. De extra tijd gebruikten we om te oriënteren naar iets nieuws. Weer kwamen leuke ideeën voorbij, maar steeds wisten we ook weer wat redenen te bedenken om het niet te doen. Totdat we op een zekere avond met een wijntje op de bank zaten, en Elfri het idee opperde: Waarom starten wij samen geen speelgoedwinkel? Binnen 10 minuten waren we ervan overtuigd dat we dit konden en gingen doen. Nu maanden verder is het zover en hebben we er nog geen seconde spijt gehad. En zijn we er op vooruit gegaan? Financieel (nog) niet, maar de flexibiliteit en voldoening die je krijgt van een eigen onderneming zou ik voor geen goud willen inruilen. 

Dus, zit jij misschien in dezelfde situatie? En loop jij ook tegen allerlei redenen aan om het niet te doen? Bedenk dan dat dit bij elke grote verandering hoort, en durf eens die stap te wagen.

Behalve de leidsters van het kinderdagverblijf dan, blijven jullie alsjeblieft op jullie plek

Recente artikelen