Dingen die je zegt zodra je kids hebt

Waarom we dit doen is me niet helemaal duidelijk, en ik heb al gemerkt dat je er ook niet zomaar vanaf komt. Maar langzamerhand ga je gedurende de eerste levensfase van jouw kindje steeds gekkere dingen zeggen. Af en toe denk je dat; he wat zei ik nou? Dat had ik nooit gedacht ooit te zeggen. En er zijn verschillende categorieën van ‘gekke dingen’ om te zeggen. Zo heb je gevaarlijke situaties die je beschrijft, gekke verzoeken over eten, het benoemen van gevoelens, maar ook uitspraken waarvan je hoopt dat niemand ze gehoord heeft.  

Om maar te beginnen met de gevaarlijke situaties, uitspraken als ‘niet rennen met de schaar’ kennen we natuurlijk allemaal wel. Maar de recente uitspraak “Sophie, leg dat gigantische slagersmes maar even neer,“ had ik nooit gedacht te doen. De lichte paniek die tevens te horen was in deze uitspraak maakte het er denk ik ook niet beter op. Ook “niet die stoel omverduwen als Lotte erop zit” of “mag papa zijn hamer even terug alsjeblieft” duiden niet op de meest veilige situaties.  

Uitspraken over eten klinken soms ook gek, zeker als je je bedenkt dat je toch je best doet om voor een gezond eetpatroon te zorgen. De uitspraak: “Doe gewoon even wat mayo op dat frietje en stop hem in je mond” past niet echt goed in de schijf van vijf. Maar ja, anders at ze helemaal niks. Ook zinnen als “Lotte, veeg alsjeblieft geen spaghettisaus aan mijn nieuwe trui” komen hier voorbij.   

Met betrekking tot gevoelens heb je natuurlijk serieuze en minder serieuze situaties. En alhoewel ik flink mijn best had gedaan op de toren van Kappla, was de uitspraak: “Sophie, papa is heel verdrietig dat je alles hebt omgegooid” toch misschien wat overdreven. Maar het voelde wel zo. Uitspraken over gevoelens kunnen ook vanuit kids komen, en zijn dan eigenlijk altijd fantastisch. Thuiskomen en dan horen ‘Papa ik miste jou vandaag de hele dag’ zijn toch geweldig? 

En dan, de meest beruchte categorie; uitspraken waarvan je hoopt dat niemand anders ze gehoord heeft. Hier vallen veel uitspraken onder, waaronder opvallend veel omkopingen. En ook al ben je van plan dat niet te doen, uiteindelijk kom je toch in die situatie. Ook komen er opvallend veel uitspraken voor bij met als onderwerp poep of scheetjes. Om de een of andere manier vinden kinderen dat toch altijd grappig en komt het dan ook vaak ter sprake. Afin, het zijn natuurlijk uitspraken waarvan je wilt dat niemand anders ze hoort, maar om er nou helemaal geen te benoemen is natuurlijk een beetje saai. Daarom, bij deze: 

Dinsdag, 17 februari, 12:41, Schoonhoven 

“Sophie, als je nog een keer Lotte wakker maakt van haar slaapje zet ik je buiten. In de regen. Zonder kleren.” 

En nee, dat heb ik niet gedaan. En zou het ook nooit nog een keer zeggen. Maar kom op, het middagslaapje is heilig. 

Wat zijn jouw gekste uitspraken geweest? 

Jim  

Recente artikelen