De terrible two’s

“Niet aan het raam likken” “De prinsessenjurk zit in de was, ja alweer” “Maar natuurlijk ben ik de Anna tot jouw Elsa.” “Maar net wilde je jouw boterham nog wel in vier stukjes” “Nee, ik zal niet de rits van jouw jas tot aan jouw kinnetje doen” “Lieverd, het is 15 graden, het regent en je sandalen zijn te koud”  Je leest het goed, de bekende peuterpuberteit is ook bij ons thuis aangebroken. De dochter is nu 2,5 jaar en heeft ontdekt dat er grenzen zijn waar zij het niet mee eens kan zijn. In alle eerlijkheid? Ik dacht, zo arrogant als ik was, dat wij de dans zouden ontspringen. Rond haar tweede verjaardag kreeg ik de opmerkingen al in mijn oor gefluisterd en toegeschreeuwd. Je kent ze wel, twee is nee en de terrible two’s.  De eerste maanden van haar tweede levensjaar merkte ik er vrij weinig van, geen uitbarstingen op straat en nee werd nog geaccepteerd.  Tot die ene dag dat ze zich liet vallen en gillend en schreeuwend op de grond bleef liggen, en ik alleen maar kon staren naar het hoopje roze drama dat daar spartelend op de grond lag, omdat…. Om wat eigenlijk? De dochter was niet aanspreekbaar en na verschillende uithalen en WIL NIEEEEET! kwam ze met twee dikke snottebellen en vele tranen snikkend en kruipend over de vloer naar mijn been om daar aan te gaan hangen. Lieve mensen, ik wist niet wat mij overkwam. Mijn lieve zoete kroelende kussende en knuffelende meisje kreeg flinke eisen en als daar niet aan voldaan werd? Dat hoef ik denk ik niet uit te leggen. Wat ik tot nu toe heb geleerd van de peuterpuberteit? 

  1. Er is een lievelingsbeker, bord, kleur, jurk, speelgoed, ouder, vervoersmiddel, paar schoenen, tas, knuffel, moment van de dag en wanneer mevrouw die niet krijgt? Heibel in de tent. 
  2. Even iets doen? Want dat doen wij als ouder zijnde, alles doen wij tegenwoordig “even”. De was even opvouwen, even stofzuigen, even de vaatwasser inruimen en daar helpt onze lieve dochter graag mee. Of het sneller gaat? Zeker niet.
  3. Uitgebreid lekker de reep chocolade weg eten bij je bakje koffie is er niet meer bij. “Mama doen? IK OOK CHOCOOOOO”
  4. De woorden worden langer en ze bevatten dan ook regelmatig de letter h. Neehee, jahaaa.
  5. Ik heb geleerd dat ik geduldiger ben dan ik dacht. Het wordt ook wel een klein beetje afgedwongen door de woorden ‘zelluf doen’. Alles zelluf doen, en daarmee bedoel ik alles…
  6. Waar de dochter zich bevindt maakt niet uit, de supermarkt, halverwege de trap, op verjaardag of midden op straat, zodra zij een terrible two uitspatting wil hebben gebeurt dat ook. 

 Naast dat ik haar soms wel achter behang kan plakken en bij elke uitbarsting verlang naar een glas wijn (of twee) op de bank met een super slecht programma, vind ik de peuterfase echt bijzonder. Ze zijn een mini mensje met een eigen willetje, fantasie en karaktereigenschappen.  

Recente artikelen