De laatste keer

Voor alles is een laatste keer. Dit was een van de lastigste keuzes om te maken. Wij maakte deze keuze puur op gevoel.

Hoeveel kinderen willen jullie? Een vraag die regelmatig wordt gesteld wanneer de eerste is geboren. Soms ontvang je de vraag al voordat de eerste is geboren. Ik wil als eerste duidelijk maken dat kinderen willen een wens is en niet een gegeven. 

Wanneer wij met een glaasje wijn op de bank fantaseerde over hoe onze toekomst er uit zou zien, dan hadden er drie frisse kinderkopjes aan de eettafel gezeten. Drie blonde koppies met blauwe oogjes. We lieten ons in de waan dat wij daar ook daadwerkelijk invloed op konden uitoefenen.

Onze eerste dochter Sophie werd geboren en we waren bijna een jaar een hechte drie eenheid. Het voelde goed, de drie musketiers en ouders worden vonden wij al heftig genoeg. Tot het na 10 maanden weer begon te kriebelen. Een zusje of broertje zou toch wel echt heel leuk zijn! Negen maanden later was daar onze tweede dochter Lotte. Een wolk van een kind en direct de vierde hoek van ons vierkant.

Bijna een jaar later, wanneer de hormonen zijn uitgewerkt, de nachten een klein beetje weer van jou zijn en jij jezelf weer een beetje herkent in de spiegel kwam ons gesprek met een glaasje wijn weer opgang. We hadden een ideaalbeeld twee kinderen geleden, drie frisse kinderkopjes aan de eettafel. Dit beeld klopte alleen niet meer bij ons gevoel, we waren een vierkant. Alle hoekjes waren gevuld en wij waren compleet.

Dat betekende de kleertjes voor de laatste keer opvouwen, de co-sleeper op Marktplaats en alles voor de laatste keer mee maken. Wie mij kent, weet dat ik een opruimer ben. Een keer in de zoveel tijd gaat het huis op zijn kop, vuilniszakken open en de innerlijke Marie Kondo er op loslaten. Tot het moment dat ik maatje 50 ging opruimen. Met tranen over de wangen drukte ik elk pakje, broekje, rompertje tegen mijn besnotterde gezicht. Ik had geen spijt van mijn keuze, ik wilde niet nog een derde mini mensje. Het was goed, ik was afscheid aan het nemen van een tijd die niet meer terug gaat komen. 

Sophie maakte ons ouders en Lotte maakte het gezin compleet. 

Liefs, de Mama

Recente artikelen