De basisschool

Een basisschool kiezen kan best een lastige keuze zijn. Het is namelijk een plek waar jouw kind zijn eerste intrede doet in de maatschappij. Naast de voor de hand liggende vakken zoals taal, rekenen, gym en spelling leert jouw kind nog veel meer. 

Om je een klein steuntje in de rug te geven ben ik opzoek gegaan naar ouders met kinderen op de basisschool die hun ervaringen graag wilde delen met jou. Daarnaast sloten er nog twee juffen aan die graag de andere kant wilde belichten om zo ook een duidelijk beeld te schetsen van wat je als ouder kan verwachten. 

Of je nu in een dorpje woont met een dorpsschool of in een stad met tientallen basisscholen, een school heeft altijd een bepaalde visie of onderwijsvorm. Denk hierbij aan christelijk, montessori of openbaar. Kies voor een basisschool die bij jou past en niet direct op basis van onderwijsvorm. 

“Wij hebben gekozen voor een christelijke basisschool. Wij zijn vanuit huis niet gelovig, maar de normen en waarden passen goed bij ons.” – mama van zoon (6)

Ga ook eens kijken bij een basisschool die niet direct een onderwijsvorm heeft die bij jou past. Wellicht word je verrast of kom je er achter wat voor jou harde eisen zijn en waar je consessies in kan maken.

Vraag bij het oriëntatiegesprek naar het beleid rondom verzuim en de zogenoemde wendagen. Een schoolweek bestaat uit vijf dagen, in een klas met gemiddeld 23 kinderen. Dit kan voor jouw kindje wellicht pittig zijn als hij start met 4-jarige leeftijd. 

“Ze begon met 2 ochtenden in de week wennen. En vanaf het moment dat ze 4 jaar werd wel gelijk 5 dagen. Maar op die school waren ze vrij op woensdag- en vrijdagmiddag dus dat scheelde wel.”  – Mama Myriam

Wees er dan ook van bewust dat jouw kind nog niet leerplichtig is (dit is vanaf 5 jaar), een woensdag thuisblijven of een keer een middag om bij te tanken is dan ook een keuze die vrij is om te maken. Echter verschilt het per school hoe zij daar tegenover staan. Vele mama’s antwoordden dat hun kindje tegen verwachting in graag alle vijf de dagen naar school gingen. 

“Ik keek samen met de ouders naar het kind en ook bleven we overleggen. Zagen we een kind wat echt genoot en goed mee kon met de groep dan was vijf dagen geen probleem. Zagen we dat het kind toch moeite had met alle prikkels dan adviseerde we een thuisdag of een middag thuis.”  – Juf van een kleuterklas

Daarnaast zijn er scholen met continuroosters of een overblijf moment. Kijk vooral naar jouw kindje. Heeft het baad bij lekker een langere vrije middag of tankt hij graag tussen de middag even thuis bij?

Naast de vakken die over het algemeen worden gegeven op scholen, vraag ook eens wat er nog meer gegeven wordt. Vaak is er een thema op de school waarmee gewerkt wordt. Hierdoor wordt niet alleen gefocust op een aspect van leren, maar wordt de ontwikkeling van het kind op verschillende manieren gestimuleerd.

“Ze proberen elkaar heel erg positief te benaderen en leren dat  fouten maken mag. Ook doen ze het PAD-kind dan is 1 kindje aan de beurt en de andere kindjes mogen dan een compliment geven aan dat ene kindje, hoe trots ze dan zijn als ze thuis komen geweldig.” – Mama Violette 

Op sommige scholen is werken met thema’s en projecten een rode lijn die door de schooljaren heen loopt. Op vele scholen wordt er al op spelenderwijs Engels gegeven aan de kleuters. Kijk goed wat jij daarin belangrijk vindt en waar jij je bij kan neerleggen. Een school die voor 100% aansluit bij jouw wensen is eigenlijk bijna niet te vinden. 

“Ga kijken! Ga ervaren! Je voelt al snel wat je een fijne plek vindt voor je kind” – Juf en mama 

In de luizenmoeder werd het al eens onder de loep genomen, het traktatiebeleid. De rozijntjes werden van de perenmuisjes geplukt. Daar zit suiker in aldus juf Ank van de luizenmoeder. Over het algemeen valt het wel mee vertellen de mama’s mij. Er wordt wel gevraagd om niet zakken snoep mee te geven, maar een verjaardag is een feestje en daar hoort ook een traktatie bij. Al zit dat nog niet in ieders systeem, er wordt wel eens naar de supermarkt gerend om snel wat zakjes chips te kopen voor de klas van dochterlief. 

“Wat betreft de traktaties hebben ze graag kleine dingen en geen grote zakken snoep bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik dit een prima punt. Klein maar toch de keuze bij ouders laten of het gezond of een keer wat minder gezond is.” – Mama

Op vele scholen wordt fruit verzorgd, of een andere vorm van een gezond tussendoortje. Bij het inpakken van de lunchtrommel of snackbox, bedenk dan wat er in gaat of dat genoeg brandstof oplevert voor jouw kind. Producten met veel suiker zorgen voor een snelle piek, maar ook een snelle dip. 

“Bij de kleuters doe je fruit elke dag in de fruitschaal en rond 13:00 krijgen alle kinderen daaruit een stukje fruit. Zo eten ze samen ook nog fruit!” – Mama Patricia

Voor velen is de basisschool toch wel enkele jaartjes geleden ;). Uiteraard heeft de wereld niet stilgestaan en groeien onze kinderen op in een digitaal gedomineerde wereld. Dat was wel anders dan in de tijd dat wij op school zaten. Ik heb mijn schriftjes vol gekruld met mijn vulpen. Vertel dit aan een hedendaags kind op de basisschool en die vraagt met welke app dat dan was. Digiborden zijn niet meer uit een klas weg te denken en vele scholen werken met tablets en chroombooks. De mama’s gaven aan dat dit een goede ontwikkeling is, maar dat er meer balans zou mogen komen tussen analoog en digitaal. Schrijven met een pen en leren uit een boek legt ook bepaalde verbinding in de hersenen. Hoe zit het met die balans op de school waar jij je gaat oriënteren?

“Op school hebben ze geen krijtbord meer en zitten alle kindjes met enige regelmaat in groep 3 achter een laptop met koptelefoon. Toch bizar, maar ze worden er zo vreselijk handig mee” – Mama van drie jongens (3, 5 en 6 jaar)

Toch is het onderwijs niet zo vernieuwend als we soms zouden willen. Leerkrachten zouden graag meer willen, echter is daar niet altijd de ruimte noch tijd voor. Besef dan ook dat een school een goede plek is voor jouw kind om zijn eerste stappen in de maatschappij te zetten. Vind je de muzikale ontwikkeling of creative ontwikkeling belangrijk, maar wordt hier weinig op school aandacht aanbesteed. Kijk dan of jij er een andere invulling aan kan geven doormiddel van sport, een club of workshops. 

“Ga af op je eigen gevoel en hou je kind in de gaten op het moment dat jullie scholen gaan bekijken en een rondleiding hebben. Onze eerste voorkeur is niet onze uiteindelijke keuze geworden door een niet fijn gevoel tijdens de rondleiding.” – Mama Viola

Voor welke basisschool je ook kiest en welke keuzes je gaat maken tijdens de schoolperiode. Kijk vooral wat er bij jouw kind past. Kies je voor direct vijf dagen naar school of liever een paar dagen en een dag rust? De basisschool periode is niet alleen voor de kinderen wennen, maar ook echt voor jou als ouder. Neem de tijd en de gouden tip die alle mama’s gaven; ga vooral op gevoel af en de reactie van jouw kind.

“Lees de onderwijsrapporten, oriënteer je op de administratieve kant. Maar ga ook langs en in gesprek met de schoolleiding. Je gevoel moet óók goed zijn.” – Mama

Bedankt lieve mama’s en juffen voor het delen van jullie ervaringen!

Recente artikelen