Dagroutine met de meisjes

Ik ben een thuiswerkende mama. Ik combineer mijn eigen bedrijf met mijn twee meiden. Soms vind ik dat een dag, waarbij ik liever om 12 uur ’s middags al de wijn opentrek. Soms is het ineens zeven uur en weet ik niet waar mijn dag is gebleven. 

Vandaag vertel ik hoe een doorsnee dag met de meisjes eruit ziet. Ik ben best een go with the flow mama en probeer dan ook zoveel mogelijk op gevoel te doen. Echter hebben wij zo met zijn drietjes wel een ritme ontwikkelt.

Onze ochtenden starten vroeg. Tegenwoordig vaak tussen zes en half zeven. Ik til de meisjes naar beneden en geef ze allebei warme melk. Terwijl zij even tv kijken kan ik dan mijn bakje koffie drinken samen met Jim en bekijk ik vaak even mijn mail en social media. We ontbijten dan vaak met een boterhammetje aan tafel. Ik overigens vaak met mijn tweede bakje koffie en kwark. Tijdens het ontbijt douchen Jim en ik om de beurt. De gene die als eerste doucht, kleed ook de meisjes aan. Jim begint om half 8 met werken en vanaf dat moment begint mijn dag met de meisjes.

Doordat ik veel thuis ben met de meisjes is het heel aantrekkelijk om in pyjama te blijven of in joggingbroek. Ik heb ook wel eens van die dagen hoor, maar over het algemeen probeer ik voor half 8 gedoucht en aangekleed te zijn. Op dat moment breekt de gezellige chaos hier in huis aan. De vloer ligt bezaaid met speelgoed, puzzels en knuffels. De tafel ligt onder de knutselspullen en de bank vol met boekjes.  Vaak zit ik er op de grond bij, maar na een paar minuten spelen ze vaak zelf door en kan ik rustig even mijn derde bakje koffie drinken.

Rond half 10 gaan we fruit eten. Wat ik eigenlijk standaard in huis heb qua fruit zijn, bananen, peren, druiven en appels. In de zomer komen daar vaak aardbeien, meloen en ananas bij. Dit is het lievelingsfruit van de meisjes en het eten gaat dan vaak ook met veel gesmak. Tijdens het fruit eten vraag ik aan de meisjes wat ze straks graag willen doen.

Wanneer het droog is gaan we naar buiten. Dit kan even in de tuin zijn of een rondje lopen. Een wandeling buiten gaat tegenwoordig niet meer met de buggy. Lotte schreeuwt moord en brand wanneer ze de buggy in moet. Ik zie het wandelen tegenwoordig ook meer iets als even buiten zijn dan een van A naar B gaan. Hierdoor lopen we geen grote afstanden maar lopen ze allebei zelf.  Vaak zijn we hier een uurtje mee zoet.

Wanneer we terugkomen van het buiten zijn, is de energie van de meisjes vaak wat lager dan daarvoor. Meestal gaat de oudste dan knutselen en de jongste puzzeltjes maken. Ze hebben dan behoefte om op zichzelf te zijn. Op dat moment doe ik vaak een huishoudelijke taak. Even een wasje of de keuken poetsen.

Om half twaalf gaan we lunchen en dat bestaat eigenlijk bijna altijd uit twee of drie boterhammen. Als ze veel buiten zijn geweest dan gaan er met gemak bij ieder drie boterhammen naar binnen. Wij hebben volkoren brood in huis en ze eten er eigenlijk van alles op. Stroop, hagelslag, chocopasta en pindakaas zijn favoriet, maar kaas of vleeswaren gaat er ook prima in. Soms eten we een gekookt eitje bij de lunch of wanneer ik er zin in heb eten we pannenkoeken. Ook daarbij is volkoren meel heel lekker en met een snufje kaneel smaken ze heerlijk.

Lotte gaat tussen twaalf en half een naar bed toe. Sophie mag dan van mij of op de iPad of tv kijken. Ik heb er geen vaste schermtijd. Ik merk dat ik zelf ook altijd ontspan als ik lekker tv zit te kijken. Zolang zij uit zichzelf gaat spelen en niet zeurt om de tv of iPad vind ik het eigenlijk wel prima zo. Na een tijdje gaat ze zelf spelen en aangezien haar zusje er dan niet is, speelt ze heel zoet in haar eigen fantasie.

Rond twee uur is Lotte vaak wakker en zij heeft ook echt de tijd nodig om dan even op te starten. In de ochtend heeft ze daar geen last van, maar na het middagslaapje heeft ze daar echt moeite mee. Ze krijgen dan wat te drinken en iets lekkers. Dit kan in de vorm van rozijntjes zijn, fruit, een monkey platter of wanneer we het in huis hebben een koekje.

Om drie uur gaan we pakketjes inpakken en deze naar het postkantoor brengen. Nu alle producten thuis staan is dit voor ons alle drie een stuk relaxter dan voorheen. Vaak weet ik in de ochtend al of het vanaf een uurtje of vier chaos is of dat het best prima gaat. Als ze in de ochtend mopperig zijn, dan weet ik vanaf een uurtje of vier dat ik zeer rustig aan moet doen. Ik ben niet een moeder die graag meespeelt. Ik vind het wel leuk om erbij op de grond te zitten, maar meespelen dat past meer bij Jim. Ik ga liever met ze knutselen, naar buiten of boekjes lezen. Wanneer het om vier uur dikke tranen, vallen en ruzie is dan leggen we alles neer en gaan we onder een dekentje op de bank tv kijken. Lekker de meisjes naast mij of op schoot en de boel de boel laten. Ik ga dan namelijk niet proberen om alles leuk en gezellig te maken of spelen te forceren. Dat kost alleen maar meer frustratie voor ons allemaal.

Om vijf uur is Jim klaar met werken en vaak ook direct beneden aangezien hij nu bijna alleen maar thuiswerkt. Hij speelt dan met kindjes zodat ik of even boven een kwartier tot mijzelf kan komen of dat ik kan gaan koken. Dat kwartiertje voor mijzelf pak ik, na een pittige dag. Dat doe ik zodat ik niet tot zeven uur op ontploffen sta.

Sophie vindt het tegenwoordig heel gezellig om mee te koken. Het gaat er niet direct sneller of beter van, maar ik vind het gezellig en belangrijk. Vanuit huis heb ik het koken niet echt meegekregen en kookte ik in mijn studenten tijd alleen macaroni of pizza. Hoe ik in die tijd slank ben gebleven is denk ik een gebrek aan variatie. Doordat Sophie meekookt eet ze vaak ook op wat we hebben gemaakt.  

Na het eten gaat Jim vaak stoeien en spelen met de meiden en ruim ik de tafel af. Zoals ik al zei, ik ben niet zo goed in meespelen. We dansen, spelen tikkertje en stoeien nog even voordat we naar bed gaan. In de extra video vertel ik meer over onze avondroutine.

Zoals ik al eerder zei ben ik meer een go with the flow mama, en is deze routine gevormd op waar wij ons prettig bij voelen. Onze dagen lopen niet altijd hetzelfde en ook dat is oké.

Recente artikelen