Budget uitjes voor het hele gezin

Jullie willen met het gezin weer lekker op pad. Echter elke week naar de Efteling (lees €38,- per ticket vanaf 4 jaar…) is niet altijd lekker voor de portemonnee. Daarom onze tips voor leuke uitjes die gratis zijn of budgetproof

De IKEA bezoeken

Is het regenachtig of wil je op verschillende banken neerploffen? Ga dan naar de IKEA. Jassen in een kluisje, en even alle banken bedden en kastjes testen. Vraag wat zij de mooiste bank vinden, kinderkamer, bed, kast of keuken en geniet van alle inspiratie. Ben je in een gekke bui? Loop dan de volledige route en laat het Zweedse merk op je in werken. Tussendoor koffie nodig? Schaf de ikeafamily pas aan (GRATIS) en geniet van een kosteloos bakkie pleur. Voor een appel en ei heb je een lunch te pakken of zelfs het avondeten. Wil je het budgetproof houden? Loop dan niet met tassen vol naar buiten.

Kinderboerderij 

Geitjes aaien, konijntjes kroelen en met de koe mee loeien. Een kinderboerderij is een gratis uitje waarbij je ook nog eens een frisse neus haalt. Vaak zit er ook een speeltuin bij waar jij even op het bankje kan uitrusten en de kinderen zich prima vermaken. Naar een kinderboerderij gaan is niet alleen een gezellig budget uitje, maar is ook nog eens goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van het empatisch vermogen. Patricia Gonçalves Dias Pereira van de Rijksuniversiteit Groningen concludeerde dat blootstelling aan boerderij-microben op jonge leeftijd je beschermt tegen de ontwikkeling van allergische aandoeningen op latere leeftijd. Door de dieren te knuffelen, aaien of naar ze te kijken wordt er een stimulans aangebracht in het empatisch vermogen. 

In het bos ravotten 

Trek je laarzen aan, de ANWB jas en ga ravotten in een bos. Dit kan een bos dichtbij zijn of kijk eens naar een bos waar ze bijvoorbeeld een speurtocht organiseren, waar je een rondleiding van een boswachter kan krijgen of waar een klein theehuisje is. Rondlopen in het bos zorgt voor de welbekende frisse neus, rode wangetjes en even weer een bewustwording van hoe mooi de natuur is. Wanneer je de kids oude kleren laat aantrekken, dan mag en kan er gerend worden, is vallen niet erg en is stampen in de plassen het leukste wat er is. Zelf kan je ook even genieten van de rust dat niets hoeft en alles kan. Je hoeft alleen maar het pad te volgen. Neem een tas met lekker eten mee, boterhammen, snacks of wellicht een zakje chips. Op een omgevallen boom een bammetje eten en echt even in het nu zijn. 

Uitwaaien op het strand

Wellicht is deze niet zo voor de hand, wanneer je in hartje Utrecht woont. Maar Nederland is gelukkig niet zo groot en met een beetje inspanning sta je zo op het strand. Ik ben geboren in Zeeland en ik het zou mij niet verbazen als de verse zeewind nog door mijn longen suist. Trek de laarzen, of bij echt mooi weer de schoenen uit en laat het zand tussen de tenen kriebelen. De zeelucht in combinatie met het oneindige van de zee zorgt dat de storm in jouw kinderen lekker uitwaait. En gillen en schreeuwen kan gewoon op het strand. Neem een voetbal mee, een schepje, en een emmertje en je kan je uren vermaken. En mag het toch een klein beetje iets kosten? Plof dan halverwege lekker neer bij een strandtent voor een warme chocomel, borrelplank of een frietje. 

Bibliotheek bezoeken

Ik heb eigenlijk zo lang ik mij kan herinneren een pasje van de bibliotheek. In de tijd dat je nog videobanden kon huren. Tussen de boeken struinen, een boek pakken, weer terug zetten en verbazen over hoeveel boeken er zijn. Voor kinderen is er naast een groot aanbod aan boeken ook vaak een plekje om de boekjes te lezen. Een pasje bij de bibliotheek kost vijf tientjes op jaarbasis en voor de kinderen is het gratis. Lezen is bovendien een manier van ontspannen en een enorme stimulans voor de ontwikkeling van de taal. Na het uitzoeken van de boeken kunnen jullie de woonkamer omtoveren tot een leesparadijs. Kussens op de grond, zachte muziek aan, koekjes en thee erbij en lezen maar. 

Festival of markt bezoeken

Op een festival heb je muziek, gezellig mensen en overal wel wat te zien. En wie denkt dat festivals alleen voor volwassen zijn heeft het goed mis. Er zijn ontzettend veel festivals die kidsproof zijn. Het festival Lepeltje Lepeltje is er voor het hele gezin, met bijzondere plekjes, voorlees momenten en heerlijk eten. Breng je ze naast een super dag ook nog eens cultuur bij. Geen zin in een festival of is het te koud? Ga dan eens naar een tweedehands markt toe, beetje struinen en schatten zoeken. Wellicht vind je dat ene antieke kastje, of jouw kindje een stuk speelgoed dat de kosten heeft van nog net geen euro. 

Vliegtuig spotten op Schiphol

Naar Schiphol gaan hoeft niet altijd te betekenen dat je het vliegtuig moet pakken. Ga samen vliegtuigen kijken. De neusjes zullen geplakt tegen het glas zitten. Maak er een spelletje, wie ziet er het eerst een vliegtuig met een blauwe kleur? Weet je wat ook ontzettend leuk is? Mensen zien rondrennen met koffers en paniek in de ogen. Heerlijk die vakantiestress, bij een ander 😉 Naast benzine en reistijd hoeft dit helemaal niets te kosten. 

Bezoek een andere stad

Vraag de kinderen naar welke stad zij wel eens zouden willen. Misschien heb jij wel nog een stad waar je nog niet eerder bent geweest, waar je benieuwd naar bent. Zijn jullie inspiratieloos? Ga dan pijltjes gooien op de kaart, niet letterlijk maar prik een stad of dorp en google wat er voor moois/leuks/spannends is te zien. Er zijn genoeg apps die jou zoveel informatie over een stad kunnen vertellen die jou tot de gids van de groep maakt. 

Ga fietsen of wandelen en eindig met een picknick

De pret begint thuis al, bedenk samen wat er in de picknickmand of tas mag komen. Een broodje pindakaas of een uitgebreide salade met warme broodjes? Maak het zo simpel of uitgebreid als jullie willen en mee kunnen sjouwen. Kijk eens bij onze lunchtrommels, snackboxen en bekers van Blafre en de picknick lunch wordt nog aantrekkelijker! Wil je dat jouw plakje kaas niet gaat zweten op de boterham? Smeer dan bevroren brood, wanneer je gaat eten is het ontdooit en het beleg nog heerlijk. Andere tip? Een koeltasje met koelelementen, die zijn tegenwoordig echt niet meer zo oudbollig als vroeger. Kijk maar eens op de website van Greenpicnic

Kies een mooie route uit of ga waar de benen jou heen leiden. Zing liedjes onderweg, benoem wat je ziet en doe spelletjes onderweg. Op die manier ben je echt in het moment en draait het niet om het einddoel maar om de weg er naartoe. Hoe cliché dat ook mag klinken 😉 Vind een mooie/leuke/coole plek voor de picknick en geniet van de welverdiende pauzes. Aantal bonussen in dit uitje; het kost je niets, je leeft in het moment, je bent buiten en je beweegt! Dit uitje kan op warme dagen (zonnebrand smeren) en op koude dagen (muts op)

Genoeg inspiratie om aan de slag te gaan denk ik zo. Heb jij misschien nog leuke tips voor een budget uitje? 

Recente artikelen