10 tips voor aanstaande papa’s

  1. Houd er rekening mee dat jouw leven straks volledig op z’n kop staat.

Jullie krijgen een kindje, en daar heb je waarschijnlijk hartstikke veel zin in. “Het zal af en toe wel zwaar worden”, denk je misschien. Ja dat zal het zeker, en het kan geen kwaad om daar alvast rekening mee te gaan houden. Want het is niet alleen maar een roze wolk natuurlijk. En hoewel het natuurlijk geweldig is om samen te fantaseren hoe leuk het is als er straks een kindje is, kan het handig zijn om het er ook met elkaar over te hebben hoe je de zwaardere momenten gaat aanpakken. 

  1. Doe nog even dingen die straks niet meer of moeilijker kunnen.

Vooral de eerste weken zit je thuis met jouw kersverse gezin in een cocon. Je hebt een stukje vrijheid ingeleverd die niet snel meer terugkomt. Spring dus in en periode voor de uitgerekende datum nog eens volledig uit de ban. Doe vooral even onverantwoordelijk, want dat wordt hierna een stuk lastiger. Oftewel, zorg voor een soort vrijgezellen dag maar dan in de vorm van een aanstaande-papa-dag.  

  1. Zorg dat je weet wat alles is en waar alles ligt.

Klinkt simpel, maar het verschil tussen een hydrofiele luier en een luier is enorm. Zorg dus dat je de termen kent. Weet je nog niet wat een commode is of wat een ledikant is? Zoek dat dan even uit. Zorg ook dat je weet welke dekentje bij welke bedje hoort. En vooral bij een thuisbevallig: Zorg dat je weet waar ALLES ligt, want tijdens de bevalling iets aan de aanstaande moeder vragen is not done. Tijdens onze 2de bevalling (de eerste thuisbevallig) was ik een soort officemanager; ik wist waar alles lag en toverde alles overal vandaan. Totdat Lotte geboren was en de kraamvrouw vroeg; Kun je de kraammap even geven? Die map hadden we weken geleden gekregen en was ergens in de kast verdwenen. Dus tijdens de eerste 2 uur van Lotte haar geboorte heb ik een half uur zoekend doorgebracht; dat wil je niet. Tip: leg de kraammap zodra je deze krijgt onder het verschoonkussen. 

  1. Lees alvast een boek, bijvoorbeeld deze.

Een boek lezen met tips is ontzettend handig en daarnaast ook erg leuk, vooral als je het hierboven getipte boek hebt. In verhaalvorm word je meegenomen in ontdekken van de wereld van een aanstaande papa. Het nadeel van boeken lezen met als doel tips te krijgen is dat het vaak heel veel tips bevat zodat je het meeste weer vergeet. Daarom kom ik bij tip 2 nog even terug op het onderwerp ‘tips’, maar een boek lezen over dit onderwerp zal ik altijd aanraden. 

  1. Oefen alvast bij een ander kindje.

Als dit een mogelijkheid is zou ik dit zeker aanraden. Dus of je nou jonge neefjes/nichtjes hebt of vrienden die al kids hebben; vraag of je ook eens een luier mag verschonen. Het liefst eentje met kak, dan ben je die drempel alvast over. Ook wat betreft aankleden kan het geen kwaad om alvast te oefenen want spoiler; dat is moeilijk dan je denkt. 

  1. Jij regelt veel in de eerste weken, bereid je daar alvast op voor.

De eerste 7 à 8 dagen is er nog een kraamhulp aanwezig die heel veel regelt. Maar ook jij krijgt veel op je bord. Of weinig; als jij geen eten hebt geregeld. Grote kans dat dat namelijk een van jouw taken wordt; aangezien de kersverse mama nog aan het bijkomen is van de zwangerschap en bevallig. Tip: bereid alvast wat eten voor en bewaar dit in de vriezen; of vraag kraambezoek iets te eten mee te nemen. Not done: Alleen nog maar pizza eten; de mama heeft namelijk veel goede voedingsstoffen nodig.  

  1. Bespreek samen met jouw vrouw/vriendin; wat verwacht je van mij tijdens de bevalling.

Dit is heel belangrijk om te bespreken, aangezien jij er voor haar moet zijn op het moment suprême. Je moet haar vooral kunnen steunen en niet in de weg zitten. Maar hoe je dit doet is voor iedereen anders. Misschien wil ze graag fysiek contact, maar misschien wil ze juist dat je haar niet aanraakt. Wil ze dat je af en toe wat water aangeeft, of juist helemaal niet. Tip: Kom niet met een kop koffie aanlopen (met de gedachte; dit kan nog weleens lang gaan duren). Dit kan een vrouw die aan het bevallen is niet waarderen (learned that the hard way) 

  1. Als de situatie het toelaat; bedenk of jij jouw kindje wilt aanpakken.

Bij mijn eerste bevallig kon dit, en ben ik blij dat ik dit ook heb gedaan. En ik zou het iedereen aanraden. En je hoeft niet bang te zijn, je doet dit alsnog samen met de verloskundige. Dus je hoeft niet te vrezen voor het laten vallen bijvoorbeeld. Het gevoel dat je een baby meehelpt op de wereld te zetten is onbeschrijfelijk. Het kan helaas niet altijd, bij onze 2de ging het bijvoorbeeld niet omdat het opeens heel snel ging en de geboorte onverwacht in de douche plaatsvond. 

  1. Vraag naar of zoek naar ervaringen van andere ouders.

Andere papa’s zijn ervaringsdeskundige en kunnen je enorm veel vertellen. Ga dus in gesprek met bevriende papa’s of speur het internet af naar blogs of fora. Daar kun je zo ontzettend veel van leren. Een tip die ik graag had willen hebben; de eerste poep is keizwart. Maar echt zwart; alsof het plakkerige olie is. Ik had ergens wel meegekregen dat het wat zwarter was, maar ik was hier totaal niet op voorbereid. Dit was helemaal vervelend omdat mijn allereerste poepervaring was toen ik een thermometer inbracht, en het topje hiervan begroet werd met een hele hap olie. Ik schrok enorm en dacht dat ik de baby had lek geprikt. Maar het bleek wel mee te vallen… 

  1. Wees erop voorbereid dat je niet voorbereid bent.

Oftewel, het is niet erg als je iets niet weet. Je kunt het nog niet allemaal weten totdat je het zelf een keer hebt meegemaakt. En als er dan iets fout gaat, dan is dat vaak alleen maar een leuke herinnering. Zoals je trouwens ook kon lezen in mijn vorige blog

Succes allemaal, 

Jim 

Recente artikelen