10 dingen die ze je niet vertellen over moeder worden

Laat mij beginnen met te vertellen dat ik hart overstromend veel mijn meisjes houd en dat ik ze plat knuffel en overlaad met kusjes en ik hou van jou’s. Nu dat gezegd hebbende, wat vertellen ze jou niet voordat je gaat bevallen.

  1. Je geheugen komt niet terug. Die zwangerschapsdementie gaat niet weg. Je brein is een onsamenhangend stuk blubber geworden zonder enige vorm van geheugen. De intellecten gesprekken en woorden die je vroeger moeiteloos uit je mond kreeg zijn er niet meer bij. Je zinnen gaan meer zoals volgt; “Kan jij mij even de .. de … de.. nou hoe heet dat nou… de … de… die voor de tv… die … DE AFSTANDBEDIENING.” Soms komt het woord ook helemaal niet bovendrijven en dan geef ik het op.
  2. Douchen, eten, naar de wc gaan, opstaan, slapen, ademen. Je doet niets meer alleen. Het is heus gezellig, en die huid op huidcontact is heel belangrijk, maar je doet het ook tijdens het poepen. Douchen is een onderschatte luxe. Je zal regelmatig denken “Wanneer heb ik voor het laatst gedoucht en hoelang heb ik dit T-shirt al aan?” Ik kan je vertellen dat je, zie punt 1, dit je niet gaat herinneren hoelang geleden dit is. Maar het is lang geleden kan ik je vertellen. HEEL LANG GELEDEN.
  3. POEP. Denk nu niet meteen aan de spuitluiers van jouw lieve kleine spruit. Nee, helaas dames dit gaat over onze poep. Niemand gaat het je zeggen, maar geloof mij, dit is een dingetje. Je poept tijdens de bevalling. Hoef we niet moeilijk over te doen, dat gaat gebeuren. Dit is niet erg, hebben we het later niet meer over. Tenzij we een fles wijn optrekken met de moeders onder elkaar. Degene die zegt niet gepoept te hebben, liegt of heeft extreem last van dat blubber brein van punt 1. Maar dan… na de bevalling komt er dus een moment dat je moet plassen. Dat is geen pretje, maar met een emmer water erover heen is het te doen. Je gaat poepen, zo een paar dagen na de bevalling. Je gaat een flashback krijgen naar de persfase, je gaat even de angst voelen dat het nooit gaat lukken en het is geen pretje. Het komt allemaal goed, je bent niet enige. I feel you.
  4. Niezen, hard lachen en trampolinespringen. Wat hebben deze drie dingen met elkaar gemeen zal je denken. Alle drie de handelingen woorden niet gewaardeerd door je blaas. Ken je die reclames over ongewenst urineverlies? Welkom bij de club. Doe je kegel oefeningen en ga voor het trampolinespringen naar de wc, dat scheelt een hoop aan ongemak.
  5. Je gaat uren tellen. Als het goed is ben je er wel van op de hoogte dat je gebroken nachten gaat krijgen. Wat je ook gaat doen, is uren tellen. Hoeveel uur kan ik slapen als ik nu om 20:00 ga slapen met de nachtvoedingen? Tijdens een nachtvoeding, ga je de uren tellen die je hebt geslapen en ga je de uren tellen die je nog kan slapen. Met de nadruk op KAN, want er is geen garantie dat je die ook krijgt van je lieve baby. De volgende ochtend word je wakker met wallen tot aan de knieën en ga je de balans opmaken. Het heeft geen zin om die uren te tellen, het heeft geen toegevoegde waarde, en het maakt het slaaptekort niet minder. Wat het wel doet, is de nadruk leggen op hoe moe je bent en het neemt ruimte in je blubber brein in. Niet tellen dus.
  6. Denken dat je de enige bent. Je bent niet alleen. Iedereen gaat ergens tegen aanlopen, waarin jij denkt dat jij vast de enige bent. Op internet en in de boeken las ik overal dat baby’s zoveel slapen. Gewoon je kindje in een bedje leggen of in de wagen en slapen zo. Maar mijn baby deed dat niet! Ik snapte er de ballen van en voelde mij heel alleen. Totdat ik met andere moeders in gesprek ging en die hadden precies hetzelfde. De een iets meer of minder dan de ander. Maar iedere moeder loopt ergens tegen aan.
  7. Liefde. Je gaat zo verliefd worden. Misschien niet direct, misschien duurt het even, maar je gaat (uiteindelijk) zo verliefd worden op dat frummeltje. Iedereen die verliefd is geweest weet dat je soms wat gek kan gaan doen van de verliefdheid. Dit is niet anders bij je baby’tje. Je snuift dat babygeurtje continu in je neus. Je wilt je onderdompelen in dat geurtje, je wilt er wasmiddel/parfum/haarspray/douchegel van hebben. Houden van krijgt een andere betekenis. Het is niet uitteleggen. Wanneer ze op je buik liggen te slapen, met de billetjes omhoog en de beentjes er ondergestopt, dan ga je het voelen. Eerst voel je de vlinders en plotseling stroomt je hart over van liefde.
  8. Vakjargon. Je wordt geïntroduceerd aan een hele nieuwe vorm van communiceren. Kraamtranen, onderkantje, VK, spuitluier, tepelhoedje (klinkt leuker dan het is), aanhappen, uitkoken, terug op geboortegewicht, me-time, CB.
  9. Je lichaam veranderd. Op Instagram zie je de #backinshape voorbijkomen met moeders in bikini’s en geen streepje striae op hun buik. Misschien bestaan ze echt, hebben ze er veel geld voor neergelegd of ligt er een filtertje over de foto heen. Maar dit is eerder de uitzondering dan de regel. Het is niet leuk dat je borsten hangen en je buik een raar kippenvelletje heeft. Het is niet leuk dat je buik/benen/rug een nieuwe tijgerprint hebebn, of dat je “onderkantje” niet meer hetzelfde is. Verwacht niet te veel van jou of je lichaam. Het heeft een topprestatie geleverd! Daar loop je enige lichamelijke schade bij op. Eet gezond, drink en eet genoeg, en beweeg binnen de kracht van jouw lichaam.
  10. De moedermaffia. Misschien heb je ze al ontmoet in je zwangerschap, maar dit is een zeer bijzondere club. Weet je nog dat je op school bij een clubje wilde horen? Hier wil je niet bij horen, maar ze weten jou wel te vinden. Ze komen vaak zeer onverwachts en je herkent ze niet direct. Soms kom je erachter dat je vriendin, moeder of buurvrouw bij dit clubje hoort. Kenmerken van deze club? Ze hebben OVERAL commentaar op. Ze weten het ALTIJD beter. Ze doen het allemaal PERFECT. Laat je niet misleiden door deze moedermaffia. Ze kunnen je onzeker laten voelen, en je laten afvragen of jij wel geschikt bent als moeder. Voel je alsjeblieft niet zo! Je doet het goed. Je bent wakker geworden, je zorgt voor je baby’tje, YOU ROCK! En deze moedermaffia plast ook in hun broek als ze niezen, ze hebben ook gepoept tijdens de bevalling, zij huilen soms ook tranen met tuiten omdat ze het even niet weten.

Eerlijk zijn over het moederschap is een van de dingen die ik in de afgelopen jaren heb geleed. Moeder zijn is een rollercoaster aan emoties en ervaringen. Wil je mijn avontuur daarin volgen? Kijk dan op ons YouTube kanaal Familie Olifantje in het bos.

Recente artikelen