“Laat je even weten als je thuis bent?”

Elke vrouw kent deze zin en heeft dit of gehoord of zelf gezegd. Naar huis fietsen met je telefoon in je hand, over verlichtte wegen, over een drukke weg, door een woonwijk. Lopen met je sleutels in je hand en de telefoon in de andere hand. Liever niet alleen, maar soms is dat geen optie. Hoofd omlaag, geen oogcontact maken en snel doorlopen. 

Dit is niet normaal, maar wel gewoon geworden.

In London is er een paar weken geleden een vrouw van straat geplukt met alle gevolgen van dien. Anne Faber fietste naar huis en maakte nog een selfie om te laten zien dat ze op de fiets onderweg was, maar dat het heel hard regende. Wij vrouwen schrikken van deze verhalen, omdat dat precies is waar wij bang voor zijn wanneer wij alleen over straat gaan. Dit hadden wij ook kunnen zijn. Dit is absoluut niet normaal, maar wel gewoon geworden. De handelingen die je in het begin van deze blog las zijn op een bepaalde hoogte voor jou bekend. Dit is voor ons heel gewoon, maar bijna geen man weet dit. Ik liet de zin “Laat je even weten als je thuis bent?” aan Jim zien en hij begreep het niet direct. De vuilniszak moest om 8 uur in de avond nog naar de container gebracht worden. Dit is nog geen 100 meter van onze woning. Toch vroeg ik of Jim het wilde doen. Het is een kleine handeling, maar ik vermeid liever wel de situatie wanneer het kan. Wat bizar is natuurlijk. 

“Wat had ze dan aan? Ja, dan vraag je erom.” 

Je gaat met je vriendinnen een avondje uit en trekt dat leuke jurkje aan. Je draait ermee voor de spiegel en een van je vriendinnen vraagt of het wel een goed idee is om aan te trekken. Beteuterd kijk je in de spiegel en besluit dan toch maar een spijkerbroek aan te trekken. Jouw vriendin vindt dat jurkje superleuk, maar wilt je met alle goede intenties te beschermen. “Wat had ze dan aan? Ja, dan vraag je erom.” Hoe vaak wordt deze zin wel niet gezegd/geschreven/gefluisterd. AL LIEP ZE NAAKT, nooit heeft een vrouw erom gevraagd. Die vriendin die met alle goede intenties jou probeert te beschermen, hoeft dit niet te doen. Het maakt immers niets uit wat je draagt, een sexy jurkje, een joggingpak, wel make-up, geen make-up. Het doet er niet toe. Als ze willen, dan doen ze het. Heeft niets te maken met wat jij wel of niet draagt. Nogmaals, als loop jij naakt iemand voorbij nooit het een vrouw erom gevraagd. 

Maar wat moeten we dan doen?

Precies wat er nu gebeurt. Praat erover, met jouw man, vrienden, buurman, mannelijke collega’s en op social media. Laat ze weten dat in de kroeg staan bijna standaard ongewenste avances oplevert, dat over straat gaan in de avond het overlevingsinstinct triggert, dat die dubbele opmerking zeer ongewenst is, dat ongemakkelijk lachen terwijl een van jouw vrienden te ver gaat bijna net zo erg is, de opmerking “niet alle mannen zijn zo” voor ons er niet toe doet. 

Dat is zo denigrerend, tuurlijk weten we dat niet alle mannen zo zijn. Dat zeiden we ook niet. Als een vrouw iets zegt over een onveilig gevoel in een bepaalde situatie, antwoord dan niet met “Ja, maar niet alle mannen zijn zo”. Niemand viel jou aan, niemand had het überhaupt over jou. Een vrouw gaf aan zich onveilig te voelen. Stop met het om jou te laten draaien.   Bijvoorbeeld niet alle wespen steken, maar als ik een zwerm wespen zie maak ik niet dat onderscheid. Ik zorg dat ik uit de buurt blijf van de zwerm wespen. Dit is precies wat er gebeurd als ik een groepje mannen of jongens op straat zie in de avond. Vrouwen hebben niet de luxe om ervan uit te gaan dat niet alle mannen zo zijn. Wanneer jij dit soort uitspraken doet, lacht wanneer een van jouw vrienden te ver gaat of een dubbelzinnige ongepaste opmerking maakt, dan ben jij onderdeel van het probleem.

Dus vrouwen ik moedig jullie aan om dit te benoemen, praat erover, we hebben namelijk allemaal een situatie die op bovenstaande slaat. Mannen benoem wanneer je vriend/collega/familielid zich ongepast gedraagt. Mannen, wanneer jullie op straat zijn in het donker en een vrouw zien, besef dat zij in overlevingsinstinctmodus staat. Niet omdat zij jou niet vertrouwd, maar omdat ze te vaak gelijk heeft gekregen.