“De deeltijd diva”

Gister was ik door de app van NPO aan het scrollen en ik kwam daar een documentaire tegen over vrouwen die parttime werken. Daarin stond in de omschrijving een aantal benamingen voor vrouwen die parttime werken waaronder “de deeltijd diva”. Ik heb een aantal fragmenten gekeken, daar gingen mijn nekharen van overeind staan en ik heb de documentaire afgezet. Nu weet ik niet precies wat de inhoud is, dus ga ik niet inhoudelijk op de documentaire in. Wat ik wel ga doen is over het parttime werken hebben.

Driekwart van de vrouwen werkt parttime

Het blijkt dat ongeveer 70% van de vrouwen deeltijd werkt. Dat lijkt ontzettend veel, maar wat is de definitie van parttime werken? Wanneer iemand 36 uur of minder werkt, dan werk je parttime. Dit is dus precies 4 uurtjes, een halve dag, minder dan fulltime. Ik vind het getal van 70% dus relatief. Daarnaast heb ik het over vrouwen in de algemene zin, en niet alleen moeders. Ik ben minder gaan werken nadat Sophie geboren was. Om twee verschillende redenen. Ik wilde graag een op een tijd met Sophie doorbrengen en ik kwam net uit een burn-out. Ik kwam erachter dat fulltime werken mij geen goede balans bracht. Jim ging vlak voor de geboorte van Sophie parttime werken. Hij ging van 40 naar 32 uur. Hij wilde graag samen met Sophie een hele dag zijn. Ook hij vindt dit een betere balans.

Werk jij parttime?!

Klopt, ik krijg niet fulltime betaald. Op dit moment van schrijven, zijn mijn kinderen 100% van de tijd bij mij. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf. Dit combineer ik met elkaar en dat is voor mij voldoende. “Maar wil je dan geen carrière maken?” Dat wil ik zeker, ik ben een zeer ambitieus persoon. Wie zegt dat ik nu niet hard werk aan mijn dromen? Overigens wordt deze vraag nooit aan Jim gesteld. “Wel leuk dat je er een bedrijfJE naast hebt.” Dit is mijn bedrijf en toevallig kan ik dat in minder uur dan fulltime. Ik ben niet vijf dagen in de week op kantoor van half negen tot vijf. Maar ik werk zeker wel, aan mijn eigen bedrijf en ik geniet oprecht van de tijd die ik samen met mijn kinderen doorbreng.

Het gaat om balans en de draagkracht

Ik denk dat het gaat om draagkracht en de balans. We hebben op dit moment een stevige solide economie die zorg draagt voor onze samenleving. Wanneer jij werkloos raakt, arbeidsongeschikt of om welke reden dan ook het financieel niet goed redt, dan is daar een oplossing voor. Dit komt doordat wij met zijn allen bij moeten dragen aan deze economie. Wij geven onze kinderen een toekomst, wij geven onszelf een fijn leven en een goede toekomst.

Wanneer er een te grote verdeling komt in het parttime, fulltime of niet werken dan verdwijnt de balans en dan verdwijnt ook het draagvlak. Ik denk dat we de balans moeten zoeken, zodat het draagvlak blijft. Hierdoor kunnen mannen ook meer de balans vinden en krijgen vrouwen meer de kans om stappen te maken en verdwijnt wellicht een keer het glazen plafond.

Carriere tijger of deeltijd diva?

Ben ik dan een carrière tijger of een deeltijd diva? Ik denk dat geen van beiden een fijn label is. Allebei vind ik namelijk nogal een uiterste. Ik ga niet over lijken om mijn ambitie waar te maken, maar ik zit ook niet wekelijks bij de kapper als een deeltijd diva. Ik wilde graag balans, voor mij, voor mijn gezin en voor mijn ambitie. Ik denk dat ik het precies goed heb gevonden.

Ben ik het toch met de documentaire eens

Ik ben het op een aantal vlakken wel eens met de documentaire. Wellicht gingen daarom mijn nekharen overeind staan. Wanneer je een goede opleiding hebt genoten, die ook deels door staat is vergoedt, en jij gaat vervolgens niet werken. Dan is dit oprecht zonde. Misschien wordt je nu boos of irriteert deze uitspraak je. Ik denk dat dit komt, omdat het pijnlijk is, maar wel waar. Wanneer jij als vrouw of man de grootste rol in het gezin op je neemt, en jouw partner de financiële zorg laat dragen dan moet je in jouw achterhoofd houden dat dit kan veranderen. Wat als de relatie om welke reden dan ook niet meer werkt? Kan jij dan op jouw eigen benen staan?

Nogmaals, geen populaire uitspraak. Ik denk wel dat er goed over gesproken moet worden en zeker goed over nagedacht moet worden.