Schoonmaakroutine

Schoonmaken is niet het meest leuke aan een huishouden hebben. Het voordeel vind ik, is dat een opgeruimd en schoon huis voor rust zorgen. Dit betekent niet dat het altijd opgeruimd is bij ons thuis, maar wel schoon. Er zitten een aantal grote voordelen aan een schoon huis.

 • Je slaapt beter in een schone opgeruimde kamer. Zowel jij als de kinderen slapen beter in een opgeruimde schone slaapkamer;
 • Het geeft je hoofd rust wanneer je een schoon en opgeruimd huis hebt;
 • Voor je eigen gezondheid is het beter om het schoon en hygiënisch te houden.

Het lastige aan de schoonmaak is er tijd voor maken en het schoonhouden. Ik heb voor mijzelf een schoonmaakroutine gemaakt. Dit werkt voor mij en Jim heel prettig. Het is heel duidelijk wanneer en wat gedaan moet worden. Hij hoeft het niet te vragen of te onthouden en alles komt met regelmaat terug.

Voordelen schoonmaakroutine en hoe stel je het op.

Het voordeel is dat iedereen in het huishouden weet waar hij of zij aan toe is. Zijn de kinderen wat ouder, dan kunnen ze ook meehelpen. Schoonmaken lijkt altijd heel veel werk, maar deel je het op en dan krijg je het overzichtelijk. Hoe stel je zo een routine op die voor jou haalbaar is? Kijk naar de taken die echt dagelijks gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld elke dag de tafel afdoen en het speelgoed opruimen.

Daarna kijk je welke taken er in het huis gedaan moeten worden. Zet de grote taken op dagen dat je er meer tijd voor hebt of dat je het samen kan doen. Ik vind de badkamer en toiletten schoonmaken altijd een rotklus en doe het dan ook graag samen. Doordat wij twee vaste dagen hebben voor het wassen, draai ik maar drie wasjes op die dag (wit, gekleurd en donker). En is het de dag erna ook weer opgevouwen. Doordat het duidelijk is wanneer wij het beddengoed verschonen, vergeten we het niet en heeft iedereen wekelijks schoonbeddengoed. Ik hoef Jim niet met enige regelmaat te vragen of hij toch wat in huis wilt doen. Hij ziet het staan. De taken die we door de weeks hebben staan kost niet veel tijd en kan in een klein uurtje gedaan zijn.

Tips

 1. Wij maken schoon samen met de kindjes. We ruimen ook samen op. Zo leren zij wat schoonmaken is en wat er allemaal in huis moet gebeuren. Het is uiteraard niet zo dat ze alles moeten schoonmaken, of dat het goed moet. Het maakt het gezellig, en je bent samen bezig. Daarnaast maak ik niet schoon als de kindjes slapen of rusten. Dan is het tijd voor rust voor ons allemaal.
 2. Zorg dat spullen een vaste plek hebben. Hierdoor weet je snel waar alles hoort en weet je snel alles te vinden. Vraag je ook af bij spullen of dat ze je nog blij maken of zou je ze nu opnieuw kopen. Zo niet, breng ze dan weg.
 3. Ruim tijdens het koken al op wat je niet meer nodig hebt. Zet bijvoorbeeld al dingen in de vaatwasser en gooi afval in de prullenbak. Scheelt weer opruimen.
 4. Wanneer je met iets klaar bent, thee drinken, boek lezen, knutselen. Ruim het even samen op. Zet afwas in de vaatwasser, zet een boek weer terug in de kast en zet de knutselspullen netjes weer op zijn plek. Wanneer je dit als gewoonte maakt kost het je geen moeite, noch tijd.
 5. Leg hygiene doekjes op de pak. Ze zijn handig om het toilet schoon te maken of de keuken, maar ook om snel even de tafel af te doen. Voordat ik ze in de prullenbak gooi haal ik er ook altijd even een over de prullenbak.
 6. Plan grote schoonmaak taken in. Ramen wassen bijvoorbeeld. Ik plan daar een dag voor in en laat het elke drie weken terug komen. Wanneer er een handje op het raam zit, maak ik dat met glassex even schoon.
 7. Lucht het huis eens per dag door. Ook als het koud is, even de ramen tegen elkaar openzetten en de geuren van de nacht en van het eten verdwijnen zo uit je huis.
 8. Ruim aan het einde van de dag alles weer op. Zet alles terug op zijn plek. Als je dit overdag al voor een groot gedeelte hebt gedaan, hoeft dit je maar maximaal 15 minuten te kosten. Wanneer je dit in de avond even doet, is je hoofd ook een stuk rustiger en begin je de volgende dag niet met een achterstand.
 9. Leeg de vaatwasser in de avond. Hierdoor kan je in de ochtend direct alles van het ontbijt weer inruimen, scheelt je stress in de ochtend.

Gewoonte

Maak er een gewoonte van. In het begin is het even aanpassen, maar het went snel. Doordat je geen vaste poetsdag meer hebt, is het ook niet meer een grote taak die veel tijd in beslag neemt. Daarnaast mocht je een keer iets vergeten of een keer overslaan dan is dat geen probleem. Het komt wel weer terug. Iedereen in het huishouden weet op dagelijkse basis waar hij of zij aan toe is. Een schema is een houvast niet een eis. Wil ik een keer op dinsdag de keuken schoonmaken ipv woensdag, omdat dit beter uitkomt? Dan draai ik het gewoon om.

Vind je het fijn om een keer samen te kijken? Dan kan ik voor jou een fijn schoonmaakschema opstellen. Dit kan voor €14,95, interesse? Vul hier onder het contactformulier in en ik neem contact met je op over de mogelijkheden.