Thuiswerken met kinderen

We zitten voor de komende vijf weken zeker met zijn allen weer thuis. Kerstvakantie staat veel eerder dan verwacht voor de deur en jouw werk is nog niet zover. Ik combineer nu een tijdje thuiswerken met twee peuters. Dit is als zzp’er, maar ik heb zeker wat tips en tricks opgedaan.

Je bent een mens en de situatie is onmenselijk.
Dit is het allereerste wat ik heb moeten leren en wat jij zeker nu moet weten. De situatie waar jij je nu in begint is niet menselijk. Werken, geen opvang, geen school, nauwelijks sociale contacten, geen locaties om naar toe te gaan en veel binnen zitten. Dit klinkt een beetje pessimistisch, maar dat is nu wel even de harde werkelijkheid. Wees in deze periode ook lief voor jezelf.

Ga plannen.
Wat is belangrijk. Wat heeft prioriteit? Een gezonde maaltijd op tafel, een opdracht van werk, een work out of een spelletje spelen met jouw kinderen. Dit kan per dag verschillen. Overleg met partner en kinderen en kijk wat wanneer prioriteit heeft en plan dit in. Is het een hele drukke dag? Kook dan voorruit, bestel eten of schuif een diepvries pizza de oven in. Niet alles kan in deze periode. Praat ook met jouw partner, wat zijn jullie verwachtingen van elkaar. Heb jij bijvoorbeeld een meeting van 3 tot 4 waar echt echt echt even niet door heen ge’mama’ed kan worden. Dan kan jouw partner even met laptop of zonder laptop het gezin en huishouden managen ;).

Overleg met jouw werkgever
Jouw werkgever weet als het goed is, dat jij kinderen hebt. Zo niet, vertel het je werkgever nu ;). Bedenk voor jou wat haalbaar en mogelijk is binnen realistische grenzen. Vraag aan jouw werkgever wat hij of zij van jouw verwacht in deze komende vijf weken. Probeer hier een compromis in te vinden. Zolang je blijft praten en overleggen kan er geen miscommunicatie of frustratie ontstaan. 

Een werkdag hoeft niet van half 9 tot 5 uur te zijn, if you play your cards right.
Ga creatief met jouw werkuren om. Begint jouw werkdag om half 9? Start dan nu om 7 uur of half 8. Kids kunnen best ontbijten voor de tv of met jouw partner. Ga dan zo rond 9 uur even lekker wandelen met de kindjes. Laat ze rennen, gillen, genieten, door de modder, door de regen, who cares. Laat ze even lekker uit. Dat is ook heerlijk voor jou. Doordat ze lekker buiten hebben gegild en gerend, zal het binnen een stuk rustiger zijn. Reistijd is ook iets wat je nu absoluut niet hebt. Moet jij je echt even concentreren op een belangrijk stuk? Doe dit dan op het moment dat jij op jouw best bent. Ik ben qua concentratie op mijn best om 6 uur in de ochtend. Geen grapje, dat meen ik echt. Jim vaart er veel beter op om, om 11 uur in de avond nog iets te doen. Dan lig ik al te slapen. Wat ik hier mee wil zeggen is, probeer niet alles in de klok van 9 tot 5 te plakken. Daarnaast drink jij toch ook wel eens koffie met jouw collega’s? Dan kan dat thuis natuurlijk ook wel eens lekker uitgebreid. 

Heel leuk, maar wat doe ik dan met de kids?
Allereerst, het wordt een chaos in het huis. Accepteer dat als eerste en dan is het best prima. Daarnaast moet je soms een oogje dichtknijpen of iets door de vingers zien. Je had eigenlijk gezegd dat ze na deze aflevering moesten stoppen met Netflix, maar zijn ze al in de volgende aflevering beland? Zijn ze stil? Kan jij daardoor even lekker doorwerken? Zie het door de vingers. Gaat de volgende bak met speelgoed alweer om? Trekken ze alles uit de kast? Zijn ze zoet? Kan jij lekker doorwerken? Zie het door de vingers. Pakken ze stiekem een koekje uit de kast? Laat ze maar even, hoe spannend vond jij het vroeger om ook zoiets te doen. 

Heeft jouw kind werk meegekregen voor thuisonderwijs? Ga dan samen “werken”. Maak van de eettafel een groot bureau. Vraag wat zij aan willen trekken naar werk, maak een lunchtrommel klaar, maak er een gezamenlijk project van. 

Daarnaast heb ik niet het wiel uitgevonden, en is voor iedereen een andere situatie van toepassing. Wees vooral lief voor jezelf, voor elkaar en niet alles hoeft zoals het hoort. Een werkdag in pyjama? Lunchen met pizza? Om half 7 roepen dat het al 7 uur is? Geen probleem. Het gaat erom dat jouw kinderen zich veilig en geliefd voelen. Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat ze na deze vijf weken ontspoorde draakjes zijn, dus iets soepeler met de regels omgaan is echt wel even oké.